Μάχη του ποταμού Μάργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μάχη του ποταμού Μάργου διεξήχθη τον Ιούλιο του 285 μεταξύ των στρατών των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Καρίνου στην κοιλάδα του ποταμού Μάργου (του σημερινού Μεγάλου Μοράβα) στη Μοισία (σημερινή Σερβία[1] [2]). Η μάχη αποδείχθηκε το σημείο καμπής που οδήγησε στην τελική επίλυση της κρίσης του τρίτου αιώνα και στην επιστροφή της σταθερότητας στην Αυτοκρατορία.

Ο Καρίνου ηγήθηκε της μεγαλύτερης δύναμης, αλλά η πίστη του στρατού του σίγουρα αμφισβητείται. Ο Καρίνος φέρεται να είχε αποξενωθεί από άνδρες, των οποίων η υποστήριξη ήταν κρίσιμη για την επιτυχία του, συμπεριλαμβανομένης της κακομεταχείρισης της Συγκλήτου και των γυναικών της και την αποπλάνηση των συζύγων των αξιωματικών του[3]. Οι ακριβείς συνθήκες της μάχης είναι αμφίβολες, αλλά είναι γνωστό ότι ο Καρίνος σκοτώθηκε κατά τη διάρκειά της, πιθανότατα από έναν από τους δικούς του αξιωματικούς[1][4].

Ο Διοκλητιανός έμεινε τότε αποκλειστικός κυρίαρχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μάχη μπορεί να είχε κλίνει προς τον Καρίνο στην αρχή, αλλά γύρισε προς όφελος του Διοκλητιανού μετά την απομάκρυνση του Πρετωριανού του Καρίνου, του Αριστόβουλου. Μερικοί μελετητές υποπτεύονται ότι ο Αριστόβουλος ήταν ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Καρίνου, μια εκδοχή που κερδίζει έδαφος λόγω του γεγονότος ότι ο Διοκλητιανός επιβράβευσε αργότερα τον Αριστόβουλο, διατηρώντας τον στο αξίωμα του Πρετωριανού και Υπάτου για το υπόλοιπο του 285[5].

Μετά τη νίκη του, ο Διοκλητιανός ζήτησε όρκο πίστης από τα πρώην στρατεύματα του Καρίνου, και έπειτα έστρεψε την προσοχή του στα σύνορα του Δούναβη, όπου οι Μαρκομάνοι και οι Κάδοι διεξήγαγαν επιδρομές σε όλο το μήκος τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Middle Imperial Romans (193-324 AD)(DBA II/65ab)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2009. 
  2. «Roman Emperors - DIR Carinus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2009. 
  3. Barnes, T.D. "Constantine and Eusebius" Harvard University Press (1981), p.5
  4. Nischer, E. C. "The Army Reforms of Diocletian and Constantine and Their Modifications up to the Time of the Notitia Dignitatum" Journal of Roman Studies, The. Vol. 13, (1923), p.1
  5. Southern, P "Roman Empire from Severus to Constantine" (2001), p.135