Μάχη του Σαρλερουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Σαρλερουά
Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
Χάρτης της μάχης του Σαρλερουά
Χρονολογία21-23 Αυγούστου 1914
ΤόποςΣαρλερουά, Βέλγιο
ΈκβασηΝίκη των Γερμανών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
2η Γερμανική Στρατιά, 3η Γερμανική Στρατιά
5η Γαλλική Στρατιά
Απολογισμός
11.000
30.000

Η Μάχη του Σαρλερουά (γαλλικά: Bataille de Charleroi) διεξήχθη στις 21 Αυγούστου 1914 μεταξύ γαλλικών και γερμανικών δυνάμεων στα πλαίσια της Μάχης των Συνόρων. Οι Γάλλοι σχεδίαζαν επίθεση κατά μήκος του ποταμού Σαμπρ, αλλά οι Γερμανοί τους επιτέθηκαν πρώτοι και νίκησαν.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τις 20 Αυγούστου, η 5η Γαλλική Στρατιά του Λανρεζάκ ξεκίνησε να συγκεντρώνεται σε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σαμπρ με επίκεντρο την πόλη Σαρλερουά και επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι το βελγικό φρούριο της Ναμύρ. Στα αριστερά του, τα Σώματα Ιππικού του Στρατηγού Σορντέτ ένωναν την 5η Γαλλική Στρατιά με τη Βρετανική Εξερευνητική Δύναμη στη Μονς. Η στρατιά του Λανρεζάκ είχε στη διάθεση της 15 μεραρχίες και είχε αποδυναμωθεί λόγω της αποστολής στρατευμάτων στη Λωρραίνη, ενώ η 2η Γερμανική Στρατιά (Στρατηγός Κάρολος φον Μπύλοβ) και 3η Γερμανική Στρατιά είχαν στη διάθεση τους 18 μεραρχίες και κινούνταν νοτιοδυτικά.

Αν και ο Λανζεράκ θεωρούσε πως η υποχώρηση ήταν χρήσιμη από την αρχή του πολέμου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της γερμανικής προέλασης στο Βέλγιο, ο ανώτερος του, Στρατηγός Ζοζέφ Ζοφρ, πίστευε πως η Γαλλία έπρεπε να ακολουθήσει το επιθετικό Σχέδιο XVII, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στο Βέλγιο, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Λανζεράκ και τον διέταξε να επιτεθεί κατά μήκος του Σαμπρ. Πριν ο Λανζεράκ καταφέρει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια στις 21 Αυγούστου, η 2η Γερμανική Στρατιά ξεκίνησε τη μάχη του Σαρλερουά με επιθέσεις κατά μήκος του Σαμπρ και έστησε δύο προγεφυρώματα, τα οποία οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν λόγω έλλειψης πυροβολικού. Ο Μπύλοβ επιτέθηκε ξανά στις 22 Αυγούστου με τρία σώματα εναντίον ολόκληρου του μετώπου της 5ης Γαλλικής Στρατιάς. Η μάχη συνεχίστηκε και στις 23 Αυγούστου, όταν το κέντρο της γαλλικής παράταξης υποχώρησε.

Εν τω μεταξύ, η 3η Γερμανική Στρατιά διέσχισε τον Μεζ (Meuse) και προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση κατά του δεξιού άκρου των Γάλλων. Η επίθεση της 3ης Γερμανικής Στρατιάς απειλούσε την ασφαλή υποχώρηση του Λανζεράκ, αλλά η αντίσταση των Γάλλων υπό τις διαταγές του Λουί Φρανσέτ ντ' Εσπέρεϋ είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία της γερμανικής επίθεσης - μάλιστα, οι Γάλλοι κατάφεραν να περάσουν και σε επιτυχημένη αντεπίθεση. Ωστόσο, όταν έγινε γνωστή η εκκένωση της Ναμύρ και η υποχώρηση της 4ης Γαλλικής Στρατιάς από τις Άρδεννες, ο Λανζεράκ διέταξε οπισθοχώρηση για να μην βρεθεί περικυκλωμένος και αποκοπεί από τις υπόλοιπες γαλλικές στρατιές. Η μάχη του Σαρλερουά έληξε με νίκη των Γερμανών.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποχώρηση του Λανζεράκ μετά τη μάχη του Σαρλερουά έσωσε τον γαλλικό στρατό από μια αποφασιστική ήττα. Μετά την άμυνα των Γάλλων στη μάχη του Σαιντ-Καντέν, οι γαλλικές δυνάμεις υποχώρησαν, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν συμπαγή τη γραμμή τους χάρη στις ενέργεις του Λανζεράκ.

Απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, ο ιστορικός Χέρβινγκ ανέφερε πως η 3η Γερμανική Στρατιά έχασε 4.275 στρατιώτες στο Ντινάντ της Ναμύρ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Herwig 2009, σελ. 168.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]