Μάχη του Ορχομενού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη του Ορχομενού
Πρώτος Μιθριδατικός πόλεμος
Χρονολογία86 π.Χ.
ΤόποςΒοιωτία, Ορχομενός
ΈκβασηΝίκη των Ρωμαίων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
80.000 άνδρες
Απώλειες
25.000 άνδρες

Η μάχη του Ορχομενού πραγματοποιήθηκε το 86 π.Χ. ανάμεσα στους Ρωμαίους του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα κι το Βασίλειο του Πόντου, του Μιθριδάτη του Στ' που είχε στρατηγό τον Αρχέλαο στον Ορχομενό κατά τον Πρώτο Μιθριδατικό πόλεμο.

Προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μεγάλη νίκη του Σύλλα στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας επί του μιθριδατικού στρατού του Αρχέλαου, ο Ρωμαίος στρατηγός τη γιόρτασε στη Θήβα με μουσικούς και τελετές. Μάλιστα για τους Θηβαίους που τάχθηκαν με το μέρος του Μιθριδάτη του Στ' του Ευπάτωρα αφιέρωσε τη μισή χώρα τους στους Δελφούς και την Ολυμπία.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχέλαος, ο στρατηγός του Μιθριδάτη, με 80.000 άνδρες, έχοντας κι ενισχύσεις από το Δορύλαο, έναν ακόμη στρατηγό του Μιθριδάτη, κατευθύνθηκε στον Ορχομενό. Εκεί ο Σύλλας αντιπαρατάχθηκε εναντίον του. Στη σκληρή μάχη που ακολούθησε, με το Ρωμαίο στρατηγό να διακινδυνεύει τη ζωή του, οι Ρωμαίοι επικράτησαν.

Μετά τη μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μάχη, οι άνδρες του Αρχέλαου μετρούσαν νεκρούς των 25.000 ανδρών. Αρκετοί από αυτούς πνίγηκαν στην Κωπαΐδα. Ο Μιθριδάτης, αναλογιζόμενος τις ήττες που είχε υποστεί απή τη Ρώμη, τον επόμενο χρόνο (85 π.Χ.) συνομολόγησε την συνθήκη του Δαρδάνου, η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του Πρώτου Μιθριδατικού Πόλεμου. Αυτή η ειρήνη έλεγε ότι ο Μιθριδάτης θα παρέδιδε τις Καππαδοκία κι Βιθυνία στους προηγούμενους ηγεμόνες που τις κατείχαν, την Παφλαγονία κι τη Μικρά Ασία στους Ρωμαίους κι θα έδινε 2.000 τάλαντα. Επίσης θα παρέδιδε 70 πλοία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στρατιωτική Ιστορία, εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 164, Απρίλιος 2010