Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη του Λας Νάβας δε Τολόσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Λας Νάβας ντε Τολόσα από τον Φρανθίσκο ντε Πάουλα Βαν Έλεν (1864)

Η Μάχη του Λας Νάβας ντε Τολόσα (Battle of Las Navas de Tolosa), επίσης γνωστή στα αραβικά ως Μάχη του Αλ-Ουκάμπ (Battle of Al-Uqab) έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου του 1212 στην επαρχία Χαέν της Ανδαλουσίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεσαιωνική ιστορία της Ισπανίας και στην έκβαση της Ρεκονκίστα.[1] Ο χριστιανικός στρατός του βασιλιά Αλφόνσου Η΄ της Καστίλης σε συνεργασία με τους στρατούς των Σάντσο Ζ΄ της Ναβάρρας και Πέτρου Β΄ της Αραγωνίας πολέμησε επιτυχώς εναντίον του Αλμοαδικού μουσουλμανικού στρατού, ο οποίος κυριαρχούσε στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.[2] Ο χαλίφης Αλ-Νασίρ ηγήθηκε τον Αλμοαδικό στρατό, ο οποίος αποτελούταν από πολεμιστές από όλο το Αλμοαδικό Χαλιφάτο.

Το 1195, ο Βασιλιάς Αλφόνσος Η΄ ηττήθηκε από τον Αλμοαδικό στρατό στη μάχη του Αλάρκος. Μετά από την νίκη τους οι Αλμοάδες κατέλαβαν αρκετές σημαντικές πόλεις, όπως το Τρουχίγιο, την Ταλαβέρα ντε λα Ρέινα, την Κουένκα και το Ουκλές. Το 1212, ο Μοχάμεντ Αλ-Νασίρ διέσχισε το στενό του Γιβραλτάρ, εισέβαλε σε χριστιανικά εδάφη και κατέλαβε το Κάστρο Σαλβατιέρα, το προπύργιο των ιπποτών του Τάγματος Καλατράβα. Η απειλή προς τα Ισπανικά χριστιανικά βασίλεια υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κάλεσε τις χριστιανικές δυνάμεις σε σταυροφορία.

  1. Lynn Hunt describes the battle as a "major turning point in the reconquista..." See Lynn Hunt, R. Po-chia Hsia, Thomas R. Martin, Barbara H. Rosenwein, and Bonnie Smith, The Making of the West: Peoples and Cultures: A Concise History: Volume I: To 1740, Second Edition (New York: Bedford/St. Martin's 2007), 391.
  2. Guggenberger, Anthony, A General History of the Christian Era: The Papacy and the Empire, Vol.1, (B. Herder, 1913), 372.