Μάχη του Γκονζάλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοιχογραφία που απεικονίζει τη μάχη του Γκονζάλες γύρω από το κανόνι της πόλης. Η σημαία έγινε σύμβολο της επανάστασης τους Τέξας και σημερινό σύμβολο υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
Τοιχογραφία που απεικονίζει τη μάχη του Γκονζάλες γύρω από το κανόνι της πόλης. Η σημαία έγινε σύμβολο της επανάστασης τους Τέξας και σημερινό σύμβολο υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η Μάχη του Γκονζάλες ήταν η πρώτη στρατιωτική εμπλοκή της επανάστασης του Τέξας. Διεξήχθη κοντά στη πόλη Γκονζάλες του Τέξας, στις 2 Οκτωβρίου 1835, μεταξύ επαναστατών Τεξανών εποίκων και αποσπάσματος στρατιωτών του μεξικανικού στρατού.

Το 1831, οι μεξικανικές αρχές δάνεισαν στους εποίκους του Γκονζάλες ένα μικρό κανόνι για προστασία από τις συχνές επιδρομές των Κομάντσι. Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η πολιτική κατάσταση στο Μεξικό επιδεινώθηκε και το 1835 αρκετές πολιτείες εξεγέρθηκαν. Καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε, ο συνταγματάρχης Ντομίνγκο ντε Ουγκαρτετσέα, ο διοικητής όλων των μεξικανικών στρατευμάτων στο Τέξας, θεώρησε επικίνδυνο να αφήσει τους κατοίκους του Γκονζάλες με αυτό το κανόνι και ζήτησε την επιστροφή του.

Όταν το αρχικό αίτημα απορρίφθηκε, ο Ουγκαρτετσέα έστειλε 100 λογχοφόρους ιππείς για να ανακτήσουν το κανόνι. Οι στρατιώτες πλησίασαν το Γκονζάλες στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά οι κάτοικοι με μια σειρά δικαιολογιών τους κράτησαν έξω από την πόλη, ενώ έστειλαν κρυφά αγγελιοφόρους για να ζητήσουν βοήθεια από κοντινές κοινότητες. Μέσα σε δύο ημέρες, έως και 140 Τεξανοί συγκεντρώθηκαν στο Γκονζάλες, όλοι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το κανόνι. Την 1η Οκτωβρίου, οι έποικοι ψήφισαν να ξεκινήσουν μάχη. Οι Μεξικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ καθώς οι Τεξανοί πλησίασαν το στρατόπεδό τους τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Οκτωβρίου. Μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυροβολισμών οι Μεξικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν έχοντας δύο νεκρούς και έναν τραυματία. Οι Τεξανοί δεν είχαν καμία απώλεια.

Αν και η αψιμαχία είχε μικρή στρατιωτική σημασία, σηματοδότησε τη πλήρη ρήξη μεταξύ των εποίκων και της Μεξικανικής κυβέρνησης και θεωρείται ότι ήταν η αρχή της επανάστασης του Τέξας. Τα νέα της αψιμαχίας εξαπλώθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συχνά αναφέρεται ως "Λέξινγκτον του Τέξας". Η τύχη του κανονιού αμφισβητείται. Μπορεί να είχε θαφτεί και να ανακαλύφθηκε ξανά το 1936, ή μπορεί να καταλήφθηκε από τα μεξικανικά στρατεύματα μετά τη μάχη του Άλαμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]