Μάχη του Αφιόν Καραχισάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλληνες στρατιώτες εντός χαρακώματος κατά τη διάρκεια της Μάχης του Αφιόν Καραχισάρ.

Η μάχη στο Αφιόν Καραχισάρ έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 1921 κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στρατού.

Η μάχη και η κατάληψη της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη στο Αφιόν Καραχισάρ ήταν ένα σημαντικό επεισόδιο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1919-1922 που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Εντάσσεται σε μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ του επελαύνοντος Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και των εθνικιστικών Τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στις οποίες ηγούνταν ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι οποίες υπερασπίζονταν την Άγκυρα, έδρα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 1921.

Από την ελληνική πλευρά, στη μάχη ρίχτηκε το Α΄ και το Γ΄ Σώμα στρατού, τα οποία είχαν ορμητήρια τις πόλεις Ουσάκ Μικράς Ασίας και Προύσα, αντίστοιχα, με συνολική δύναμη 16.000 στρατιωτών (τρεις μεραρχίες πεζικού). Απέναντί τους παρατάχθηκαν 23.000 Τούρκοι στρατιώτες, που αναλύονταν σε 5 μεραρχίες πεζικού και 2 μεραρχίες Ιππικού. Οι αντίπαλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη σύγκρουση στις 14 Μαρτίου 1921, με τους Έλληνες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία[1]. Οι Τουρκικές μονάδες ήταν οχυρωμένες σε υψώματα γύρω από την περιοχή Κιοπρουλού, ενώ τις υποστήριζαν και τα –αμυντικά- πυρά του πυροβολικού τους. Ύστερα από αρκετές ώρες μαχών, οι Τουρκικές δυνάμεις, μη αντέχοντας στη μεγάλη πίεση που δέχτηκαν από τις ελληνικές, υποχώρησαν το πρωί της 16 Μαρτίου 1921, ανατολικά από την περιοχή Ακσίν και ανασυντάχθηκαν. Προηγουμένως, άλλες ελληνικές δυνάμεις (13η Μεραρχία), με αιχμή το 5/42 Ευζωνικό Σύνταγμα, με διοικητή το Νίκο Πλαστήρα έπειτα από συνεχή προσβολή του αριστερού τμήματος των Τουρκικών μονάδων, τελικά τις διέσπασαν, υποχρεώνοντάς τες να συμπτυχθούν στα νοτιοανατολικά και κατέλαβαν το Αφιόν Καραχισάρ[2] αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Όσον αφορά στο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ο Ελληνικός στρατός έχασε συνολικά 115 άνδρες, εκ των οποίων οι 32 ήταν νεκροί και οι 83 τραυματίες.

Η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατοχή της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό ήταν ολιγοήμερη, αφού σε μερικές μέρες αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει γιατί συνέκλινε στην πόλη ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού που τις προηγούμενες μέρες απέκρουσε την επίθεση του ελληνικού Γ' Σώματος Στρατού για την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]