Μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάχη της γέφυρας Στάμφορντ)
Μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ
Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας
Η Μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ.
Χρονολογία25 Σεπτεμβρίου 1066
ΤόποςΣτάμφορντ Μπριτζ, Αγγλία
ΈκβασηΑγγλική νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ (Αγγλικά: Battle of Stamford Bridge) έγινε τον Σεπτέμβριο του 1066 στον οικισμό Στάμφορντ Μπριτζ της Αγγλίας μεταξύ του Αγγλικού στρατού υπό τον Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας και τις Νορβηγικές δυνάμεις υπό τον Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας και τον αδελφό του Άγγλου βασιλιά, Τόστικ Γκόντουινσον.[1][2][3]

Η μάχη έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την ήττα του Άγγλοσαξονικού στρατού από τον Χάραλντ Γ' της Νορβηγίας στην μάχη του Φούλφροντ. Ο Άγγλοσαξονικός στρατός υπό τον Χάρολντ Β Γκόντουινσον, ειδοποιημένος πως ο στρατός των Βίκινγκς έχει κατακτήσει τη βόρεια Αγγλία, μαζεύει τον στρατό του για να φτάσει τους Βίκινγκς βάζοντας όμως σε κίνδυνο το νότιο βασίλειο, το οποίο δέχεται απειλές από τους Νορμανδούς. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στη γέφυρα Στάμφορντ όπου αναμετρήθηκαν.

Ο Άγγλοσαξονικός στρατός πέτυχε μεγάλη νίκη σκοτώνοντας ολόκληρο το στράτευμα των Βίκινγκς μαζί και τον ηγεμόνα τους Χάραλντ. Από τα 300 πλοία των Βίκινγκς κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στη Νορβηγία 24-23 πλοία. Αυτή ήταν η τελευταία επιδρομή των Βίκινγκς. Ο Χάρολντ Β΄ Γκόντουινσον παρέμεινε στο Στάμφορντ Μπριτζ για ορισμένες εβδομάδες. Τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να γυρίσει στο Χέιστινγκς για να προλάβει τους Νορμανδούς, από τους οποίους τελικά ηττήθηκε στην ομώνυμη μάχη. Με την μάχη του Χέιστινγκς ολοκληρώθηκε η Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. DeVries, Kelly (1999). The Norwegian Invasion of England in 1066. Woodbridge, UK: Boydell Press. σελ. 268. ISBN 1-84383-027-2. 
  2. Michael Swanton, επιμ. (1998). The Anglo-Saxon Chronicle. New York: Routledge. 
  3. Snorri Sturluson (1966). King Harald's Saga. Μτφρ. Magnusson, M.· Palsson, H. Penguin Group. σελ. 139.