Μάχη της Χαιρώνειας (86 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της Χαιρώνειας (86 π.Χ.)
Πρώτος Μιθριδατικός πόλεμος
Χρονολογία86 π.Χ.
ΤόποςΒοιωτία, Χαιρώνεια
ΈκβασηΝίκη των Ρωμαίων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
120.000 άνδρες
40.000 άνδρες
Απώλειες
110.000 άνδρες
12 άνδρες (πιθανολογείται ότι ήταν περισσότεροι)

Η μάχη της Χαιρώνειας έλαβε χώρα το 86 π.Χ. στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας. Ήταν μια μάχη του Α΄ Μιθριδατικού πολέμου, ανάμεσα στους Ρωμαίους και το βασίλειο του Πόντου.

Προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδος το μόνο κρατίδιο που έμεινε να αντιστέκεται στη Ρώμη ήταν το βασίλειο του Πόντου. Ο βασιλιάς του Μιθριδάτης Στ΄ ήθελε να μεγαλώσει το κράτος του και προσάρτησε μέρη της Φρυγίας το 91-90 π.Χ. Μάλιστα προσπαθούσε να ανατρέψει και τους φιλορωμαίους μονάρχες στα βασίλεια της Βιθυνίας και της Καππαδοκίας. Αυτός ο επεκτατισμός του Μιθριδάτη θεωρήθηκε αιτία πολέμου από τους Ρωμαίους. Στην πρώτη φάση του πολέμου, στη Μικρά Ασία, ο στρατηγός Ακουίλιος έφυγε στη Ρόδο και το ρωμαϊκό ναυτικό παραδόθηκε στο βασίλειο του Πόντου. Το 88 π.Χ., μεγάλο μέρος της Ασίας έπεσε στα χέρια του Μιθριδάτη και για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών ορίστηκε στρατηγός για τους Ρωμαίους ο Σύλλας. Ο Σύλλας κρατήθηκε για οικονομικούς λόγους στη Ρώμη κι εκείνο το διάστημα ο Μιθριδάτης έσφαξε όλους τους Ιταλούς της Μικράς Ασίας και επιτέθηκε στη Ρόδο, μία από τους συμμάχους των Ρωμαίων. Η εκστρατεία στη Ρόδο απέτυχε όμως και μετέφερε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Γι αυτή τη φάση του πολέμου ανέθεσε την αρχιστρατηγία στον Αρχέλαο. Αυτός λεηλάτησε τη Δήλο το 87 π.Χ. Ο Αρχέλαος απέκτησε πολλούς συμμάχους μεταξύ αυτών και τους Βοιωτούς. Το 87 π.Χ. στρατηγός των Ρωμαίων έγινε ο Σούρα ο οποίος κατέλαβε τη Σκιάθο, αλλά έχασε μια μάχη στη Χαιρώνεια από τον Αρχέλαο. Ο Σύλλας τελικά από τη Ρώμη έφτασε στην Ελλάδα με μεγάλο στρατό.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τη μάχη το 86 π.Χ. ο Μιθριδάτης εκστράτευσε στη Μακεδονία, χωρίς να καταφέρει κάτι σημαντικό. Ο Λούκουλλος, ένας άλλος στρατηγός της Ρώμης, συγκέντρωσε φρουρές της Βοιωτίας κατά του Μιθριδάτη. Ο Σύλλας εν τω μεταξύ πολιορκούσε την Αθήνα (την οποία κατέλαβε τον ίδιο χρόνο). Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στη Χαιρώνεια. Από τη μία ο Αρχέλαος, ο Δρομιχαίτης, ο Αρκαθίας και ο Ταξίλης με 120.000 άνδρες και από την άλλη ο Σύλλας με 40.000 άνδρες. Κατά τη σφοδρή σύγκρουση, ο Σύλλας κατατρόπωσε τον αντίπαλο στρατό. Ο Αρχέλαος είχε απώλειες 110.000 ανδρών, ενώ για το στρατό του Σύλλα ο Πλούταρχος αναφέρει τον εκπληκτικό αριθμό των 12 ανδρών. Όμως εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερες.

Μετά τη μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μάχη ο Αρχέλαος ήττημένος ανακήρυξε το Σύλλα «νικητή στρατηγό». Μετά από λίγες βδομάδες ο Σύλλας συγκρούστηκε με το στρατό του βασιλείου του Πόντου στον Ορχομενό όπου ξανανίκησε. Η Βοιωτία αποδυναμώθηκε και περιήλθε σε ρωμαϊκό έλεγχο. Τελικώς ο Α' Μιθριδατικός πόλεμος έληξε με τη συνθήκη του Δαρδάνου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]