Μάχη της Φορίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Ιταλία το 652

Η Μάχη της Φορίνο διεξήχθη το 663 στο χωριό Φορίνο μεταξύ του Βυζαντινού στρατού υπό τον στρατηγό Σαμπούρο και του στρατού του Λομβαρδικού Δουκάτου του Μπενεβέντο υπό τον Δούκα Ρομουαλάντ, γιο του Λομβαρδού βασιλιά Γριμοάλδου. Η Λομβαρδική νίκη σηματοδότησε το τέλος της προσπάθειας για την ανακατάληψη της νότιας Ιταλίας από τον αυτοκράτορα Κώνστα.

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κώνστας Β' το 662 ξεκίνησε μία εκστρατεία στην Ιταλία με σκοπό να ανακαταλάβει τα χαμένα βυζαντινά εδάφη από τους Λομβαρδούς. Αποβιβάστηκε στον Τάραντα κι κατέκτησε αρχικά τις Νάπολη και την Ρώμη κι έπειτα πολιόρκησε την Μπενεβέντο χωρίς επιτυχία. Έπειτα ο Κώνστας κινήθηκε στην Νάπολη[1] κι έστησε στρατόπεδο στην Φορίνο με διοικητή τον Σαμπούρο. Μαθαίνοντας το ο δούκας της Μπενεβέντο κινήθηκε κατά του βυζαντινού στρατού[2].

Στο πεδίο της μάχης αναφέρεται από τον Παύλο Διάκονο ότι οι Βυζαντινοί παρέταξαν 20.000 άνδρες[3] ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των Λομβαρδών[2]. Στη μάχη οι Λομβαρδοί νίκησαν τους Βυζαντινούς τρέποντας τους σε φυγή, ο Διάκονος αναφέρει έναν Λομβαρδό, τον Αμαλόνγκο που σήκωσε στον αέρα έναν Βυζαντινό με τα δύο του χέρια και τον σκότωσε. Βλέποντας το οι υπόλοιποι φοβήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή[4].

Μετά τη μάχη ο Ρομουαλάντ κατέκτησε αρκετά βυζαντινά εδάφη, και τον Τάραντα, μειώνοντας τα βυζαντινά εδάφη στην Ιταλία[5].. Ο ίδιος ο Κώνστας πήγε στις Συρακούσες, όπου σκόπευε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, όπου δολοφονήθηκε το 668[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Paolo Diacono, V, 7-9
  2. 2,0 2,1 Paolo Diacono, V, 10
  3. Paolo Diacono, Historia Langobardorum, V, 10
  4. Lida Capo, Commento a Paolo Diacono, Storia dei Longobardi, p. 541.
  5. Paolo Diacono, VI, 1
  6. Paolo Diacono, V, 11; cfr. Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, vol. V, p. 177

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοριογραφική λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lidia Capo, Commento, in Paolo Diacono, Storia dei Longobardi, Milano, Lorenzo Valla/Mondadori, 1992, ISBN 88-04-33010-4.
  • Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, Cosimo, 2008, ISBN 1-60520-128-6.

Γενικό ιστορικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battaglia di Forino της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).