Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη της Ντεβίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Η μάχη της Ντεβίνα έγινε στις 17 Ιουλίου 1279 κοντά στο μικρό φρούριο Ντέβινα, κοντά στη σύγχρονη πόλη Κοτέλ, επαρχία Μπουργκάς, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Ο Ιβάιλο της Βουλγαρίας επιτέθηκε στον Βυζαντινό στρατό, που στάλθηκε για να βοηθήσει τον αντίπαλό του για το στέμμα Ιβάν Ασέν Γ΄. [1]

Προέλευση της σύγκρουσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1277 σε μια λαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τον Ιβάιλο ξέσπασε στη βορειοανατολική Βουλγαρία ενάντια στην ανικανότητα του βασιλιά Κωνσταντίνου Τιχ να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιδρομές των Μογγόλων, που κατέστρεφαν τη χώρα για χρόνια. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την αστάθεια στη Βουλγαρία. Έστειλε στρατό για να επιβάλει στο θρόνο τον σύμμαχό του Ιβάν Ασέν Γ΄. Ο Iβάν Ασέν Γ΄I απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής μεταξύ Βίντιν και Σέρβεν. Ο Ιβάιλο πολιορκήθηκε από τους Μογγόλους στο Ντραστάρ (Σίλιστρα) και οι ευγενείς στην πρωτεύουσα Τάρνοβο δέχτηκαν τον Ιβάν Άσεν Γ΄ για βασιλιά.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια χρονιά ωστόσο ο Iβάιλο κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό ρήγμα στο Ντράσταρ και κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα. Για να βοηθήσει τον σύμμαχό του, ο Μιχαήλ Η΄ έστειλε στρατό 10.000 ανδρών προς τη Βουλγαρία υπό τον Μούριν. Όταν ο Ιβάιλο έμαθε για εκείνη την εκστρατεία, εγκατέλειψε την πορεία του στο Τάρνοβο. Παρόλο που τα στρατεύματά του ήταν λιγότερα, ο Βούλγαρος ηγέτης επιτέθηκε στον Μουρίν στο πέρασμα του Κοτέλ στις 17 Ιουλίου 1279 και οι Ρωμαίοι καταστράφηκαν εντελώς. Πολλοί από αυτούς χάθηκαν στη μάχη, ενώ οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν και αργότερα σκοτώθηκαν με εντολή του Ιβάιλο.

Συνέπεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα ο Μιχαήλ Η΄ έστειλε έναν άλλο στρατό 5.000 ανδρών υπό τον Απρίν, αλλά επίσης ηττήθηκε από τον Ιβάιλο πριν φτάσει στα Βαλκανικά Όρη. Χωρίς υποστήριξη, ο Ιβάν Ασέν Γ΄ αναγκάστηκε να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Η εσωτερική σύγκρουση στη Βουλγαρία συνεχίστηκε έως το 1280, όταν ο Ιβάιλο έπρεπε με τη σειρά του να διαφύγει στους Μογγόλους και ο Γεώργιος Α΄ Τέρτερ ανέβηκε στον θρόνο.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]