Μάχη της Κοχίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο λόφος της Κοχίμα το 1944

Η Μάχη της Κοχίμα ήταν το σημείο καμπής της Ιαπωνικής επίθεσης Ου Γκο στην Ινδία το 1944 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη δόθηκε σε τρία στάδια, από τις 4 Απριλίου έως τις 22 Ιουνίου 1944 γύρω από την πόλη της Κοχίμα στην Ναγκαλάντ στη βορειοανατολική Ινδία. Από τις 3 έως τις 16 Απριλίου, η Ιαπωνική πλευρά έκανε απόπειρα κατάληψης της κορυφογραμμής Κοχίμα. Από τα μέσα Απριλίου, οι Βρετανοί και Ινδοί στρατιώτες άρχισαν να ενισχύονται έναντι των Ιαπώνων.

Από τις 18 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου, οι Βρετανικές και Ινδικές ενισχύσεις αντεπιτέθηκαν για να διώξουν τους Ιάπωνες από τις θέσεις που κατέλαβαν. Οι Ιάπωνες εγκατέλειψαν την κορυφογραμμή σε αυτό το σημείο, αλλά συνέχισε να μπλοκάρει τον δρόμο Κοχίμα-Ιμφάλ. Από τις 16 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου, τα βρετανοϊνδικά στρατεύματα συνέχισαν την υποχώρηση των Ιαπώνων και ξανάνοιξαν τον δρόμο. Η μάχη έληξε στις 22 Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί και Ινδοί στρατιώτες από την Κοχίμα και το Ιμφάλ συναντήθηκαν στο Ορόσημο 109, λήγοντας την πολιορκία της Ιμφάλ.

Η μάχη συχνά αναφέρεται ως "Στάλινγκραντ της Ανατολής".[1][2] Το 2013, το Βρετανικό Εθνικό πολεμικό Μουσείο ψήφισε τη Μάχη του Ιμφάλ και Κοχίμα ως "Η Μεγαλύτερη Μάχη της Βρετανίας".[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dougherty 2008, σελ. 159.
  2. Ritter 2017, σελ. 123
  3. «Britain's Greatest Battles». National Army Museum. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Battle of Kohima στο Wikimedia Commons