Μάφιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα μάφιν.

Το μάφιν είναι ένα ατομικού μεγέθους ψημένο ψωμάκι γρήγορης εκτέλεσης.

Τα μάφιν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παρόμοια με τα καπ κέικ σε μέγεθος και στη μέθοδο παρασκευής. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα καπ κέικ τείνουν να είναι γλυκά επιδόρπια σαν κέικ με γλάσο ζάχαρης. Τα μάφιν μπορούν να γίνουν είτε αλμυρά (αλεύρι βρώμης, τυρί) είτε γλυκά (βατόμουρο, σοκολάτα ή μπανάνα). Συνήθως τρώγονται για πρωινό μαζί με τον καφέ. Φρεσκοψημένα μάφιν πωλούνται στα αρτοποιεία, στα ζαχαροπλαστεία και σε επιλεγμένες καφετέρειες.

Γρήγορα muffins[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στιγμιαία μάφινς (που μερικές φορές περιγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως "αμερικάνικα μάφινς"[1]) είναι προϊόντα σε σχήμα μάφινς ατομικού μεγέθους με υφή "υγρή, χονδρόκοκκη".[2] Τα μάφιν διατίθενται τόσο σε μη ζαχαρούχες εκδόσεις, όπως τα μάφινς με καλαμποκάλευρο και τυρί, όσο και σε γλυκές εκδόσεις, όπως τα μάφινς με γεύση βατόμουρο, σοκολάτασοκολάτα με ψίχουλα, λεμόνι ή μπανάνα.[3][4] Τα ζαχαρούχα μάφινς κυμαίνονται από ελαφρώς ζαχαρούχα μάφινς μέχρι προϊόντα που είναι "πιο πλούσια σε λίπος και ζάχαρη από πολλά κέικ".[5] Μοιάζουν με τα μαφίνια ως προς το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής, με κύρια διαφορά ότι τα μάφιν είναι γενικά γλυκά γλυκάπου χρησιμοποιούν υγρό μείγμα κέικ και συχνά καλύπτονται με ζάχαρη άχνη (αμερικανικό γλάσο). Στερεές τροφές όπως μούρα, ροκανίδια σοκολάτας ή ξηροί καρποί μπορούν να πασπαλιστούν στο μείγμα του μάφιν.[6] Τα φρεσκοψημένα μάφινς πωλούνται σε φούρνους, φρυγανιές και σε ορισμένα fast foodεστιατόριακαι καφετέριες. Τα εργοστασιακά ψημένα muffins πωλούνται σε παντοπωλείακαι μινι-μάρκετκαι σερβίρονται σε ορισμένα καφεκοπτείακαι καφετέριες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «American Muffins». www.cakebaker.co.uk. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Where did muffins come from?». answer-all.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «22 Different Types Of Muffins With Images». asian-recipe.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Miracle in a Muffin Tin: Marvelous Banana Muffins in Minutes». bestquickmeals.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Encyclopedia of Food Grains». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023. 
  6. «Chocolate Chip Vegan Muffins». foodwithfeeling.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.