Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάτι Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάτι Αττικής - πανοραμική άποψη. Διακρίνονται η παραλία και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Θεοφάνια στο Μάτι

Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός στο δήμο Μαραθώνος της Ανατολικής Αττικής, στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης, στο νοτιότερο σημείο των συνόρων με τη Ραφήνα. Εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέσω λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ και από τη λεωφορειακή γραμμή 310 του ΟΑΣΑ. Την ονομασία του έλαβε, πιθανώς, λόγω της επιβλητικής θέας προς τη θάλασσα. Ανήκε πάντοτε διοικητικά στο Δήμο Νέας Μάκρης, παρ' ότι βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση με τη γειτονική Ραφήνα.

Στις πυρκαγιές του 2018, στις 23 Ιουλίου, το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά,[1][2] με τελικό απολογισμό 104 νεκρούς.[3]

Ο υπολογισμός των ζημιών της πυρκαγιάς εκτιμήθηκε με βάση τα Στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής Προστασίας για το χρονικό διάστημα 2017 - 2018. Τελικώς, υπολογίστηκε επίσημα στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Οι τραυματίες και εγκαυματίες έφτασαν τους 147.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνορεύει στα βόρεια με τον παραθεριστικό στρατιωτικό οικισμό Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με το Νέο Βουτζά Ραφήνας και ανατολικά βρέχεται από τον κόλπο των Πεταλίων, στο Nότιο Ευβοϊκό. Το Μάτι υπαγόταν στον Δήμο Νέας Μάκρης, στη 10η Πολεοδομική Ενότητα, ενώ από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Μαραθώνα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτι Αττικής.

Κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, ως αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα παραθεριστών από την Αθήνα. Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) με σκοπό την προώθηση της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων, όπως θαλάσσιο σκι και βόλεϊ. Την ίδια εποχή με βασιλικό διάταγμα (1962) αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής σε θρησκευτική ενορία και η ανέγερση εκκλησίας του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο ναός ολοκληρώθηκε (1978) επί μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεου. Η εκκλησία είναι έδρα ενορίας που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, στην Ε' Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Μάκρης. Από την δεκαετία του 2000 ο οικισμός σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, έγινε πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένος, αλλά δεν έχασε ποτέ τον παραθεριστικό του χαρακτήρα.

Το Μάτι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία με πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές.

Επίκεντρο ο ΝΑ.Ο.ΜΑ. με το λιμανάκι με πλήθος από δραστηριότητες όλο τον χρόνο και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις παραλίες γύρω από αυτόν. Η περιοχή εξακολούθησε να είναι ελκυστική, επειδή δεν είχε πολυκαταστήματα και μεγάλη εμπορική κίνηση.

Μάτι Αττικής - Ναυτικός Όμιλος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Αγία Μαρίνα Βόρεια: Άγιος Ανδρέας Βορειοανατολικά: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος
Δυτικά: Νέος Βουτζάς Μάτι Ανατολικά: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος
Νοτιοδυτικά: Νέος Βουτζάς Νότια: Ραφήνα Νοτιοανατολικά: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος