Μάτι Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάτι Αττικής - Ναυτικός Όμιλος
Μάτι Αττικής - πανοραμική άποψη, διακρίνονται η παραλία και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτι Αττικής

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός της Ανατολικής Αττικής, στα διοικητικά όρια του δήμου Νέας Μάκρης στο νοτιότερο σημείο στα σύνορα με την Ραφήνα εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσω ΚΤΕΛ. Το όνομα το πήρε πιθανώς λόγω της επιβλητικής θέας με την θάλασσα ανήκε πάντοτε διοικητικά στον δήμο Νέας Μάκρης άσχετα αν βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση με την γειτονική Ραφήνα. Συνορεύει στα βόρεια με τον παραθεριστικό στρατιωτικό οικισμό Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με την Ραφήνα, δυτικά με τον Νέο Βουτσά Ραφήνας και ανατολικά βρέχεται απο τον κόλπο των Πεταλίων στον νότιο Ευβοικό.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατοικήθηκε την δεκαετία του 1960 αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα παραθεριστών απο την Αθήνα. Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) με σκοπό την προώθηση της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων όπως θαλάσσιο σκί και βόλεϊ. Την ίδια εποχή με βασιλικό διάταγμα (1962) αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής σε θρησκευτική ενορία και η ανέγερση εκκλησίας του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο ναός ολοκληρώθηκε (1978) επί μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεου και τελέστηκαν τα εγκαίνια του το 2001 απο τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Απο την δεκαετία του 2000 ο οικισμός σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, έγινε πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένος αλλά δεν έχασε ποτέ τον παραθεριστικό του χαρακτήρα.

Το Μάτι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία με πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές. Επίκεντρο ο ΝΑ.Ο.ΜΑ. με το λιμανάκι με πλήθος από δραστηριότητες όλο τον χρόνο και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις παραλίες γύρω από αυτόν. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι ελκυστική επειδή στερείται από πολυκαταστήματα και μεγάλη εμπορική κίνηση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτι