Μάρλεμπoν Κρίκετ Κλαμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρλεμπoν Κρίκετ Κλαμπ
  
Πληροφορίες ομάδας
Ίδρυση1787
Στάδιο έδραςLord's
Ιστοσελίδα:lords.org/mcc

Η Μάρλεμπoν Κρίκετ Κλαμπ (αγγλικά: Marylebone Cricket Club, MCC) είναι αθλητικός σύλλογος της Αγγλίας στο άθλημα του κρίκετ. Ιδρύθηκε το 1787 από μέλη του Γουάιτ Κόντουιτ Κλαμπ που έδρευε στο Ίσλινγκτον και μετεγκαταστάθηκε στο Μάρλεμπoν. Από το 1814, η MCC έχει την έδρα της στο Lord's Cricket Ground, το οποίο κατέχει, στο Wood St John's, London NW8.

Από την ίδρυσή του, ο σύλλογος έχει δημιουργήσει τις δικές του ομάδες, οι οποίες είναι κατ' ουσία ad hoc επειδή δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε καμία επίσημη διοργάνωση. Ανάλογα με την ποιότητα των αντιπάλων σε ένα συγκεκριμένο αγώνα, οι ομάδες της MCC είχαν διατηρηθεί σε ικανοποιητική κατάσταση από το 1787 έως το 1894,[1][2] και την επίσημη θέση πρώτης τάξης από το 1895.[2] Η MCC σπάνια έλαβε μέρος σε αγώνες της λίστας Α (συνολικά δεκαπέντε μεταξύ 1971 και 2008) και ποτέ (μέχρι το 2017) σε κορυφαίο αγώνα Τουέντι20.[3] Οι ομάδες MCC παίζουν πολλούς αγώνες εναντίον ανήλικων αντιπάλων και, σε αυτές τις περιπτώσεις, παραιτούνται από το καθεστώς της πρώτης κατηγορίας. Παραδοσιακά, για να σηματοδοτήσει την αρχή κάθε αγγλικής περιόδου τον Απρίλιο, η MCC φιλοξενεί την πρωταθλήτρια των Κομητειών, σε ένα πρώτης τάξεως αγώνα που διεξάγονταν πάντα στο Lord's μέχρι το 2009. Από το 2010, ο αγώνας διεξάγεται στο Zayed Sports City Stadium στο Αμπού Ντάμπι.

Το 1788, η MCC ανέλαβε την ευθύνη για την κυριότητα και τη διατήρηση των κανόνων του κρίκετ, εκδίδοντας αναθεωρημένη έκδοση εκείνου του έτους. Αν και οι αλλαγές στους κανόνες καθορίζονται τώρα από το Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ (ICC), τα πνευματικά δικαιώματα εξακολουθούν να ανήκουν στην MCC.[4] Ο σύλλογος ήταν πρώην κυβερνητικό σώμα κρίκετ στην Αγγλία και την Ουαλία και, ως δημιουργός των κανόνων του αθλήματος, είχε σημαντική παγκόσμια επιρροή. Για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από την περιοδεία της Αυστραλίας το 1903–04 και ολοκληρώνοντας την περιοδεία της Ινδίας το 1976–77, η MCC διοργάνωσε διεθνείς περιοδείες στις οποίες η ομάδα κρίκετ της Αγγλίας έπαιξε αγώνες Τεστ. Σε αυτές τις περιοδείες, η ομάδα της Αγγλίας ονομάστηκε MCC σε μη διεθνείς αγώνες. Το 1993, οι διοικητικές και διαχειριστικές αρμοδιότητές της μεταβιβάστηκαν στο Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ (ICC) και στο Κομητειακό Συμβούλιο Κρίκετ και Τεστ (TCCB).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ACS (1981). A Guide to Important Cricket Matches Played in the British Isles 1709 – 1863. Nottingham: ACS. 
  2. 2,0 2,1 ACS (1982). A Guide to First-Class Cricket Matches Played in the British Isles. Nottingham: ACS. 
  3. «List A Matches played by Marylebone Cricket Club». CricketArchive. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  4. «Laws of Cricket». MCC. 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marylebone Cricket Club της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).