Μάρκο Τρίφκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκο Τρίφκοβιτς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση6  Σεπτεμβρίου 1864, Βελιγράδι
Θάνατος26  Ιουλίου 1928
Βελιγράδι
Πολιτικό κόμμαΛαϊκό Ριζοσπαστικό κόμμα Σερβίας
ΣπουδέςΝομική στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Επάγγελμαπολιτικός
δικηγόρος
ΑξίωμαΥπουργείο εσωτερικών και Πρωθυπουργός της Σερβίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκο Τρίφκοβιτς (σερβικά : Марко Трифковић), (Βελιγράδι 6 Σεπτεμβρίου 1864 – Βελιγράδι 26 Ιουλίου 1928 ) ήταν Σέρβος πολιτικός και νομικός.

Σπούδασε νομικά στο Βελιγράδι και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο και τη Ζυρίχη. Μετά την αποφοίτησή του άρχισε την πρακτική του εξάσκηση στο δικαστήριο του Βάλιεβο και του Κρούσεβατς, και στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στο Βελιγράδι. Από εκεί πήγε στο υπουργείο εθνικής οικονομίας όπου εργάστηκε ως επιθεωρητής.

Διετέλεσε μέλος του Ριζοσπαστικού κόμματος της Σερβίας κι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1906. Διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Νικόλα Πάσιτς και του Μίλοβαν Μιλοβάνοβιτς. Μετά το θάνατο του Μιλοβάνοβιτς τον αντικατέστησε σαν πρωθυπουργός της Σερβίας από την 1 Ιουλίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1912 επίσης ήταν ταυτόχρονα και ο υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου παγκοσμίου πολέμου κατά τη διάρκεια της Σερβικής κυβέρνησης που έδρευε στην Κέρκυρα, με μια ομάδα 14 βουλευτών αποχώρησαν από το Ριζοσπαστικό κόμμα και ίδρυσε το Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Κόμμα και κατέλαβε αντιπολιτευτική στάση προς την πολιτική του Νίκολα Πάσιτς και του Στόγιαν Πρότιτς. Στην τελευταία κυβέρνηση του Βασιλείου της Σερβίας ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Νίκολα Πάσιτς.

Στο νέο κράτος ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις του Νίκολα Πάσιτς, Στόγιαν Πρότιτς και Μιλένκο Βέσνιτσα. Το 1920 εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ήταν αντιπρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ко је ко у Југославији, Загреб, Издање југословенског годишњака, 1928.
  • Алекс Драгнић, The First Yugoslavia: Search for a Viable Political System, 1983. ISBN 0-8179-7841-0
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Марко Трифковић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).