Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Πομπήιος Σιλβανός Σταβέριος Φλαβιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Πομπήιος Σιλβανός Σταβέριος Φλαβιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Αρλ
Θάνατος83
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΛεγάτος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ρωμαίος έπαρχος
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη

Ο Πομπήιος Σιλβανός, λατιν.: Pompeius Silvanus, πλήρως Μάρκος Πομπήιος Σιλβανός Σταβέριος Φλαβιανός, λατιν.: Marcus Pompeius Silvanus Staberius Flavinus ή Φαλβιανός, λατιν.: Flavianus (απεβ. το 83), ήταν Ρωμαίος συγκλητικός, που διετέλεσε ύπατος δύο φορές.

Ο Βέρνερ Εκ έχει δηλώσει ότι καταγόταν από την Αρελάτη, αλλά σίγουρα καταγόταν από τη Ναρβωνική Γαλατία. Ο Σιλβανός ήταν γιος του συγκλητικού Μ. Πομπήιου Μ. Πρίσκου, γνωστού από ένα αδημοσίευτο senatus consultum του 20 μ.Χ. Τα τρία επιπλέον ονοματεπώνυμα του ονόματός του -- "Σιλβανός Σταβέριος Φλαβιανός" -- οφείλονται είτε σε υιοθεσία εκ διαθήκης, είτε στην οικογένεια της μητέρας του.

Η πρώτη φορά που ήταν ύπατος, ήταν αντικαταστάτης ύπατος για το διάστημα (nundinium) του 45, όπως και ο συνάδελφός του Αύλος Αντωνίνος Ρούφος. Αυτού του αξιώματος ακολούθησε σε λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια αργότερα η ανάληψη του αξιώματος του ανθύπατου Αφρικής από το 56 έως το 58. [1] Μετά την επιστροφή του στη Ρώμη, ο Σιλβανός κατηγορήθηκε για πράξεις, που σχετίζονταν με την διακυβέρνησή του, αλλά αθωώθηκε από τον Αυτοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια του έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων, ο Σιλβανός διορίστηκε κυβερνήτης της Δαλματίας από τον Γάλβα. Ο Τάκιτος τον περιγράφει ως «πλούσιο και προχωρημένο στην ηλικία», κάτι που πιθανότατα ήθελε ο Γάλβας: μία αυτάρεσκη, μη οντότητα, που να επιβλέπει μία σημαντική επαρχία. Ωστόσο, αποδείχθηκε εύκαμπτος από τον λεγάτο λεγεώνας (legatus legionis) Λεύκιο Άννιο Βάσο, ο οποίος τον ενθάρρυνε να υποστηρίξει τον Βεσπασιανό στην κρίσιμη στιγμή. Σε ανταμοιβή για την αφοσίωσή του, ο Φλαβιανός διορίστηκε ύπατος για δεύτερη φορά για το διάστημα (nundinium) είτε του Μαρτίου-Απριλίου, είτε του Μαΐου-Ιουνίου του 76, ως συνεργάτης του Λεύκιου Τάμπιου Φλαβιανού.

Μία επιγραφή που έχει ανακαλυφθεί στην Κροατία βεβαιώνει, ότι ο Σιλβανός διόρισε αρκετά άτομα για να διαιτητεύσουν μία συνοριακή διαμάχη μεταξύ της Αλβέριας (σύγχρονης Μπιελίνα) και της Ασσερίας (σύγχρονο Ποντγκράτζε).

Ο Σιλβανός διορίστηκε ύπατος για τρίτη φορά για το έτος 83, αλλά απεβίωσε πριν προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του. [1] Ο Τάκιτος αναφέρει ότι ο Σιλβανός δεν είχε παιδιά.

  1. 1,0 1,1 Jones, Brian (2002). The Emperor Domitian. New York: Taylor & Francis. σελ. 55. ISBN 978-0-203-03625-9.