Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Ουμίδιος Κουαδράτος Αννιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Ουμίδιος Κουαδράτος Αννιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση138
Ρώμη
Θάνατος182
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύντροφοςMarcia
ΤέκναMarcus Claudius Ummidius Quadratus
ΓονείςGaius Annianus Verus και Αννία Κορνιφικία Φαυστίνα
ΑδέλφιαΟυμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα
Ummidius Quadratus
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκος Ουμίδιος Κουαδράτος Αννιανός, λατιν.: Marcus Ummidius Quadratus Annianus (138–182) ήταν Ρωμαίος συγκλητικός και ανιψιός του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Ενεπλάκη σε μία ανεπιτυχή συνωμοσία για τη δολοφονία του εξαδέλφου του, Αυτοκράτορα Κόμμοδου, η οποία οδήγησε στην εκτέλεσή του στη συνέχεια.

Τα αξιώματα που κατείχε ο Μ. Ουμίδιος Κουαδράτος περιλάμβαναν αυτό του λεγάτου στον ανθύπατο της Αφρικής, και κανονικός ύπατος το 167 μαζί με τον Αυτοκράτορα Λεύκιο Βέρο.

Ο Μάρκος Ουμίδιος Κουαδράτος ήταν γιος ενός συγκλητικού και της Αννίας Κορνιφικίας Φαυστίνας, αδελφής του Μάρκου Αυρηλίου. Ο Ρόναλντ Σάυμ ταυτίζει τον πατέρα του με έναν από τους υπάτους το 146, ο οποίος καταγράφεται στους Πίνακες της Όστιας (Fasti Ostienses) ως Γάιος Αννιανός Βέρος, αλλά θα είχε πλήρες όνομα το Γάιος Ουμίδιος Κουαδράτος Αννιανός Βέρος. Ο Μάρκος Καταγόταν από μία από τις κορυφαίες αριστοκρατικές και πολιτικές οικογένειες με επιρροή στη Ρώμη, και ήταν άμεσος απόγονος του αείμνηστου υπάτου Γάιου Ουμίδιου Δούρμιου Κουαδράτου. Μέσω της μητέρας του, ο Μ. Ουμίδιος Κουαδράτος ήταν συγγενής της κυρίαρχης δυναστείας των Αντωνίνων. Αδελφή του ήταν η Ουμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα.

Η μητέρα του είχε αποβιώσει κάποια στιγμή μεταξύ 152 και 158. Μετά το τέλος της, ο Μ. Ουμμίδιος Κουαδράτος και η Ουμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα μοίρασαν την περιουσία τής μητέρας τους, πράγμα που έκανε και τους δύο πολύ πλούσιους. [1] Μετά το τέλος τής μητέρας του, ο Κουαδράτος πήρε ερωμένη μία Ελληνίδα απελεύθερη ονόματι Μαρκία, η οποία αργότερα θα γινόταν ερωμένη του Αυτοκράτορα Κόμμοδου.

Μετά την υπατεία του, ο Μ. Ουμίδιος Κουαδράτος υιοθέτησε τον πρώτο γιο του συγκλητικού και φιλόσοφου Γναίου Κλαύδιου Σεβήρου, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε το όνομα Mάρκος Κλαύδιος Ουμίδιος Κουαδράτος. Ο λόγος της υιοθεσίας είναι άγνωστος.

Όταν ο Μάρκος Αυρήλιος απεβίωσε το 180, τον διαδέχυηκε ο γιος του Κόμμοδος, εκ μητρός εξάδελφος του Κουαδράτου. Η αδελφή του Κόμμοδου, Αννία Λουκίλλα, δεν ήταν ευτυχισμένη που ζούσε ως μία ήσυχη, ιδιωτική πολίτης στη Ρώμη, και ζήλευε τον αδελφό της και τη σύζυγό του. Επιπλέον, ανησύχησε πολύ για την ασταθή συμπεριφορά του Κόμμοδου.

Το 182, η Λουκίλλα, η κόρη της Πλαυτία και ο έγγαμος ανιψιός της Κουιντιανός, μαζί με τον Κουαδράτο, τον υιοθετημένο γιο του, και την Κορνηφικία Φαυστίνα, σχεδίασαν να δολοφονήσουν τον Κόμμοδο, και να τον αντικαταστήσουν με τη Λουκίλλα και τον δεύτερο σύζυγό της, τον ύπατο Τιβέριο Κλαύδιο Πομπηιανό Κουιντιανό. Η εμπλοκή του Κουαδράτου, του θετού γιου του (M. Κλαύδιου Ουμίδιου Κουαδράτου) και της αδελφής του (Ουμιδίας Κορνιφικίας Φαυστίνας) μπορεί να εξηγηθεί από μία πιθανή δυναστική διαμάχη με τον Κόμμοδο, ή μία πιθανή ρομαντική σχέση μεταξύ του Κουαδράτου και της Λουκίλλας.

Ο Κουιντιανός απέτυχε στην προσπάθειά του να σκοτώσει τον Κόμμοδο, και συνελήφθη. Οι συνωμότες σύντομα αποκαλύφθηκαν, και ο Αυτοκράτορας διέταξε τους θανάτους του Μ. Μ. Ουμιδίου Κουαδράτου, του Μ. Κλαύδιου Ουμιδίου Κουαδράτου (τού θετού γιου του) και του Τι. Κλαύδιου Πομηιανού Κουιντιανού. Ο Κόμμοδος πιθανόν να δήμευσε τις ιδιοκτησίες και την περιουσία του Μ. Ουμιδίου Κουαδράτου. Η Λουκίλλα, η κόρη της Πλαυτία και η Ουμμίδια Κορνιφικία Φαυστίνα εξορίστηκαν στο ιταλικό νησί Κάπρι, και αργότερα εκτελέστηκαν.

  • Κράβτσουκ, Αλεξάντερ. Πότσετ Τσέζαρζοβιτς Ρζίμου . Βαρσοβία: Ίσκρι. .
  • Άντονι Ρίτσαρντ Μπίρλεϊ, Σεπτίμιος Σεβήρος: Ο Αφρικανός αυτοκράτορας, 2η έκδοση. , 1999
  • Άντονι Ρίτσαρντ Μπίρλεϊ, Μάρκος Αυρήλιος, Ράουτλετζ, 2000
  • Αλμπίνο Γκαρζέτι, Από τον Τιβέριο στους Αντωνίνους: Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 14–192 μ.Χ., 1974
  • William M. Ramsay, Οι πόλεις και οι επισκοπές της Φυργίας: Δοκίμιο για την τοπική ιστορία της Φρυγίας από τους πρώτους χρόνους έως την τουρκική κατάκτηση, Τόμος πρώτος, Μέρος πρώτο
  • Ρωμαίοι Αυτοκράτορες
  • "Lucius Aurelius Commodus (AD 161 – AD 192)". Retrieved 7 April 2011.
  • "The People's Princeps, Enemy of the Senate". UNRV.com. Retrieved 7 April 2011.
  1. Sigrid Mratschek-Halfmann, Divites et praepotentes. Reichtum und soziale Stellung in der Literatur der Prinzipatszeit (Dissertation, Historia Einzelschriften, Bd. 70). Steiner, Stuttgart 1993, (ISBN 3-515-05973-3), p. 110