Μάρκος Ν. Δραγούμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Ν. Δραγούμης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μάρκος Ν. Δραγούμης (Ελληνικά)
Γέννηση1926
Θάνατος2  Ιουλίου 2011
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕνιαία Δημοκρατική Αριστερά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αθηνών)

Ο Μάρκος Δραγούμης (1926 - 2 Ιουλίου 2011) ήταν Έλληνας αρθρογράφος και συγγραφέας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος της οικογένειας Δραγούμη και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη και της Αμαρυλλίδος Ζάννου. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από την Οικογένεια Δραγούμη και ήταν απόγονος του Μάρκου Δραγούμη ενώ από την πλευρά της μητέρας του απο την επιχειρηματική οικογένεια Ζάννου και ήταν εγγονός του Κλεάνθη Ζάννου, επιχειρηματία. Σπούδασε ιατρική και αναμείχθηκε με το αριστερό κίνημα της εποχής με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο χρόνια στον Αϊ Στράτη. Το 1957 έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 1957 με την ΕΔΑ, με την οποία και εξελέγη. Παραιτήθηκε όμως υπέρ του Σταμάτη Μερκούρη προκειμένου να σταματήσει η δίωξη του τελευταίου[1]. Τη δεκαετία του 1960 έλαβε μέρος στο κίνημα ειρήνης.

Το 1966 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να εκπονήσει την διατριβή του, την οποία όμως διέκοψε για να αφιερωθεί στον αντιδικτατορικό αγώνα.[2] Από το 1970 στρέφεται οριστικά προς τον φιλελευθερισμό ασκώντας παράλληλη κριτική προς τον σοσιαλισμό[1]. Μετά την πτώση της Χούντας ανέλαβε υπεύθυνος τύπου στις ελληνικές πρεσβείες του Λονδίνου, της Βαρσοβίας κ.α. καθώς και διευθυντής της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες[2].

Αρθρογραφούσε[2] τακτικά στις εφημερίδες «Αυγή», «Athens Daily News» και «Δημοκρατική Αλλαγή», υπήρξε συνεργάτης[2] του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», μετάφρασε διάφορα έργα ενώ μελέτες του είχαν δημοσιευθεί σε περιοδικά ιστορικό-πολιτικού περιεχομένου. Συνέγραψε αρκετά βιβλία μεταξύ των οποίων και το έργο «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό» (1991), το οποίο κατόπιν αποφάσεώς του διέπεται από άδεια Creative Commons[2].

Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου 2011 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών[1]. Το όνομά του φέρει τιμητικά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Πέθανε ο Μάρκος Δραγούμης Αρχειοθετήθηκε 2012-02-09 στο Wayback Machine., άρθρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή»
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Κηδεύτηκε ο Μάρκος Δραγούμης Αρχειοθετήθηκε 2011-09-14 στο Wayback Machine., άρθρο της εφημερίδας «Αυγή»