Μάρκος Μέκιος Μέμιος Φούριος Μπαμπούριο Σεσιλιάνος Πλασίντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρκος Μέκιος Μέμιος Φούριος Μπαμπούριο Σεσιλιάνος Πλασίντο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marcus Maecius Memmius Furius Baburius Caecilianus Placidus (Λατινικά)
Γέννηση0η χιλιετία
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Πολίαρχος

O Μάρκος Μέκιος Μέμιος Φούριος Μπαμπούριος Σεσιλιάνος Πλασίντος (Marcus Maecius Memmius Furius Baburius Caecilianus Placidus) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ήταν πιθανώς απόγονος του Γαίου Μέμμιου Σεσιλιάνο Πλασίντο και συγγενής του Φούριο Μέκιο Γκράσο[1]. Ανήλθε σε αξιώματα κατά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου Α΄. Αρχικά ξεκίνησε από το αξίωμα του corrector Βενετίας και Ίστριας[2]. Έπειτα πραιτωριανός έπαρχος [1], και έπειτα Κόμης της εώας, με δικαιοδοσία στην Ανατολή, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, πιθανώς το 340/341[1].

Ο Μάρκος ήταν έπαρχος των πραιτωρίων από το 342 τουλάχιστον έως τις 28 Μαΐου 344[3] (ήταν ένας από τους πρώτους έπαρχους που διορίστηκαν από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ για τις περιοχές που απέκτησε ο αδελφός του Κωνσταντίνος Β΄) και πρόξενος το 343.

Το Historia Augusta αναφέρει ότι, με την ευκαιρία της διακήρυξις του, έδωσε ως δώρο, τα χιτώνια του που είναι διακοσμημένα με χρυσό και τα χρησιμοποιούσαν δικαστές ως διακριτικά της δικαιοσύνης τους[4].

Από το 346 έως το 347 κατείχε το αξίωμα του Πολίαρχου της Ρώμης. Ήταν επίσης pontifex maior, augur publicus p.R. Quiritum και μέλος του κολεγίου του quindecimviri sacris faciundis [5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jones
  2. Solo sotto Costantino, infatti, è attestato il plurale per "Venetia" (Jones).
  3. Codice teodosiano, xii.1.37;
  4. Historia Augusta, Vita di Aureliano, 15.
  5. CIL X, 1700

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • T.D. Barnes, "Praetorian Prefects, 337-361", Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik, numero 94, 1992, pp. 249–260.
  • «M. Maecius Memmius Furius Baburius Caecilianus Placidus 2», PLRE I, pp. 705–6.
  • James Yates, "Paragauda", in William Smith, A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, John Murray, London, 1875, p. 864.