Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (αγορανόμος το 91 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (αγορανόμος το 91 π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση128 π.Χ. (περίπου)
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος74 π.Χ. (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΜάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (ύπατος το 51 π.Χ.)[1][2]
Γάιος Κλαύδιος Μάρκελλος (ύπατος το 49 π.Χ.)[1][3]
ΓονείςMarcus Claudius Marcellus
ΑδέλφιαΓναίος Κορνήλιος Λέντουλος Κλοδιανός
Publius Cornelius Lentulus Marcellinus
Marcus Claudius Marcellus Aeserninus (υιοθετημένος αδελφός)
ΟικογένειαClaudii Marcelli
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑγορανόμος (Aedilis)

Ο Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος, λατινικά: Marcus Claudius Marcellus (τέλη 2ου έως μέσα 1ου αι. π.Χ.) ήταν πολιτικός και συγκλητικός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ανήκε στην Αρνενία φυλή (tribus Arnensis). Ήταν εγγονός ενός άλλου Mάρκου Κλαύδιου Μάρκελλου (υπάτου το 166, 155 και 152 π.Χ.) και πατέρας δύο μεταγενέστερων υπάτων: του Mάρκου Κλαύδιου Μάρκελλου (υπάτου το. 51 π.Χ.), και του Γάιου Κλαύδιου Μάρκελλου (υπάτου το. 49 π.Χ.). Οι Κλαύδιοι Mάρκελλοι ήταν ένα γένος πληβείων, μέλη των ευγενών με μακρά ιστορία υπατειών σε όλη την ιστορία της Δημοκρατίας.

Ο Μάρκελλος αναφέρεται από τον Κικέρωνα στο έργο του Περί Ρητορικής (de Oratore) , που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50, σε έναν διάλογο που διαδραματίζεται το 91 π.Χ., ο οποίος τον προσδιορίζει ως αγορανόμο καθέδρας (curule aedile) εκείνης της χρονιάς, για τη διοργάνωση των ρωμαϊκών αγώνων. Δεν υπήρχε προκαθορισμένη ηλικία για να λάβει κάποιος το αξίωμα του αγορανόμου, αλλά μάλλον ήταν στα είκοσί του.

Είναι πιθανότατα ο «M. Claudius M. f. Arnensis Marcellus» (το Arnensis αναφέρεται στη φυλή του που ψηφίζει), που αναφέρεται στην επιγραφή του Ωρωπού στην Ελλάδα, ως μέλος της επιτροπής (consilium) της Συγκλήτου, η οποία το 73 π.Χ. έκρινε έναντι των αξιώσεων της Ρώμης να εισπράττει φόρους από το δημόσιο χρήμα (publicroani). Στο έργο του "Αξιωματούχοι της Ρωμ. Δημ. ΙΙ" και "Αξιωμ. Ρωμ. Δημ. III" , ο Μπρώτον ισχυρίζεται ότι ο Mάρκελλος κατείχε την υπατεία πριν από το 74 π.Χ., πιθανώς πολλά χρόνια πριν. Ο Μάρκελλος είναι επικεφαλής του καταλόγου των συγκλητικών, που δίνεται στην επιγραφή του Ωρωπού, ακολουθώντας τους υπάτους, κάτι που υποδηλώνει την αρχαιότητά του.

Ο Μάρκελλος ήταν πιθανώς αυτός, που ο Μ. Κλαύδιος Μάρκελλος κατονόμασε στη δημοσιευμένη ομιλία του Κικέρωνα in Verrem ως κύριο προστάτη στη Σικελία.

  1. 1,0 1,1 «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1851. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  2. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2398. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  3. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2397. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  • Broughton, T. Robert S. (1952). The Magistrates of the Roman Republic, Vol. II (99 B.C.-31 B.C.). New York: American Philological Association. 
  • Broughton, T. Robert S. (1986). The Magistrates of the Roman Republic, Vol. III. Atlanta, Georgia: Scholars Press. 
  • Friedrich Münzer, Claudius 227, in Pauly-Wissowa. Pauly's Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft. Pauly's Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft.
  • Smith, William (1867). A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Boston: Little, Brown and Co. 
  • Wilhelm Dittenberger, Sylloge Inscriptionum Graecarum (Collection of Greek Inscriptions, abbreviated SIG), Leipzig (1883).