Μάρκος Αρέθουσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρκος Αρέθουσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος29  Μαρτίου 362
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιεραπόστολος

O Μάρκος Αρέθουσας (πέθανε το 363[1]) ήταν χριστιανός επίσκοπος στην Αρέθουσα Συρίας κατά τον 4ο αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρκος έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική διαμάχη που σχετιζόταν με τον Αρειανισμό[2]. Αρχικά, άνηκε στο μετριοπαθές αρειανικό κίνημα των Ομοιουσιανών που υποστήριζαν ότι η λέξη ομοούσιος του Συμβόλου της Νίκαιας, έπρεπε να αντικατασταθεί με την λέξη ομοιούσιος. Ήταν υπέρ της συνεννόησης μεταξύ Ομοιουσιανών και Ορθοδόξων[3], αλλά τελικά φαίνεται ότι προσέγγισε όσους υποστήριζαν την έννοια του ομοούσιου.

Είχε βοηθήσει τον Ιουλιανό την περίοδο που διωκόταν η οικογένειά του[2][4]. Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κωνστάντιος Β´, κατέστρεψε ειδωλολατρικό ναό στην Αρέθουσα[5]. Αργότερα, όταν έγινε αυτοκράτορας ο Ιουλιανός, τον καταδίωξε[1], και τελικά ο Μάρκος είχε μαρτυρικό θάνατο[4].

Θεωρείται άγιος και μάρτυρας από την Ορθόδοξη και την Καθολική εκκλησία, και η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Μαρτίου[1][6].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Μάρκος, ο επίσκοπος Αρεθουσίων", Πάπυρος Larousse Britannica.
  2. 2,0 2,1 Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Η Εκκλησία του Χριστού: Τα Πρώτα Εξακόσια Χρόνια, Εκδόσεις «Ο Λόγος», 1993, σελ. 257.
  3. "Marcus of Arethusa", McClintock and Strong Biblical Cyclopedia.
  4. 4,0 4,1 Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Η Εκκλησία του Χριστού: Τα Πρώτα Εξακόσια Χρόνια, Εκδόσεις «Ο Λόγος», 1993, σελ. 264.
  5. "Arethusa", Catholic Encyclopedia.
  6. "Saint Marc d'Aréthuse", Nominis.