Μάρκος Αντώνιος (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα Μάρκος Αντώνιος μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον από τους παρακάτω:

Οικογένεια των Αντωνίων (2ος - 1ος αι. π.Χ.)
  • Μάρκος Αντώνιος (δολοφονήθηκε το 87 π.Χ.), επονομαζόμενος και Ρήτωρ. Έπαρχος της Κιλικίας και αργότερα ύπατος της Ρώμης.
  • Μάρκος Αντώνιος (πέθανε το 71 π.Χ.), επονομαζόμενος και Κρητικός. Γιος του Ρήτορα, πραίτορας της Ρώμης που πέθανε αιχμάλωτος Κρητών πειρατών.
  • Μάρκος Αντώνιος (83-30 π.Χ.), γιος του Κρητικού, ο πλέον διάσημος της οικογένειας. Στενός συνεργάτης του Ιουλίου Καίσαρα, αργότερα μέλος της Β' Τριανδρίας. Ηττήθηκε από τον Οκταβιανό στη Ναυμαχία του Ακτίου και κατέφυγε στην ερωμένη του Κλεοπάτρα, όπου αυτοκτόνησε.
  • Μάρκος Αντώνιος (47-30 π.Χ.), επονομαζόμενος και Αντύλλος ή Νεότερος. Γιος του προηγουμένου, παραδόθηκε με προδοσία στον Οκταβιανό και αποκεφαλίσθηκε.
Δυναστεία των Γορδιανών (3ος αι. μ.Χ.)
  • Μάρκος Αντώνιος Γορδιανός Β' (192-238), επονομαζόμενος και Νεότερος. Γιος και συναυτοκράτορας του προηγουμένου. Σκοτώθηκε μαχόμενος εναντίον δυνάμεων του Μαξιμίνου Α'. Αμέσως μετά ο πατέρας του αυτοκτόνησε.
  • Μάρκος Αντώνιος Γορδιανός Γ' (225–244), επονομαζόμενος και Ευσεβής. Εγγονός του Παλαιού και ανηψιός του Νεότερου. Εξελέγη αυτοκράτορας από τη Σύγκλητο το 238. Δολοφονήθηκε από το Φίλιππο τον Άραβα.
Άλλοι


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.