Markiplier

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάρκιπλιερ)
Μάρκιπλιερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Markiplier (Αγγλικά)
Γέννηση28  Ιουνίου 1989
Χονολουλού
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςMilford High School[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταYouTuber
βίντεο μπλόγκερ
τηλεοπτικός παραγωγός
σκηνοθέτης
κινηματογραφιστής
Περίοδος ακμής2012
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSilver Play Button (2013)
Gold Play Button (2013)
Diamond Play Button (2015)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Μαρκ Έντουαρντ Φίσμπαχ (αγγ.: Mark Edward Fischbach, γεννημένος στις 28 Ιουνίου 1989), γνωστότερος με το διαδικτυακό ψευδώνυμο του, Markiplier, είναι Αμερικανός YouTuber. Αρχικά από τη Χονολουλού, Χαβάη, ξεκίνησε την καριέρα του στο Σινσινάτι του Οχάιο, και ζει σήμερα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2017, το κανάλι του σημείωσε συνολικά πάνω από 7 δισεκατομμύρια προβολές βίντεο και απέκτησε 18 εκατομμύρια συνδρομητές, καθιστώντας τον 25ο στη λίστα πιο ακολουθημένων καναλιών του YouTube.[2] Ο Fischbach ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο Let's Play με θέμα τα βιντεοπαιχνίδια, συνήθως είδους επιβίωσης τρόμου και δράσης.[3]

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φίσμπαχ γεννήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Τρίπλερ του στρατού στη Χονολουλού της Χαβάης. Ο πατέρας του υπηρέτησε στο στρατό, όπου συνάντησε τη μητέρα του Φίσμπαχ, η οποία κατάγεται από την Κορέα. Μετά τη γέννησή του, η οικογένειά του μετακόμισε στο Σινσινάτι του Οχάιο. Αρχικά, σπούδαζε για να γίνει βιοϊατρικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, αλλά παράτησε το κολέγιο για να συνεχίσει την καριέρα του στο YouTube. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Τζέισον Τόμας Φίσμπαχ, ο οποίος είναι καλλιτέχνης και συγγραφέας των διαδικτυακών κόμικ Twokinds.[4]

Καριέρα στο YouTube[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαρκιπλάιερ απο το βίντεο "Happy 2 year anniversary".

Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Markiplier είναι γνωστός για σχολιασμό του παιχνιδιού του σε βίντεο, με τη συμμετοχή φωνών, κραυγών, κατάρων, και ακόμα και κλαμάτων κατά τη διάρκεια των Lets Plays βίντεό του. Δεν κρύβει τις βρισιές του στα βίντεό του, αν και συχνά στους υπότιτλους εμφανίζονται ως «πάπια» [duck] (μερικές φορές «τύχη» [luck]). Είναι γνωστός για το ταύτιση του καναλιού του με ένα ροζ μουστάκι (αναφορά στον δεύτερό του χαρακτήρα, Wilford Warfstache) και έκτοτε έχει βάψει τα μαλλιά του ροζ, μπλε και κόκκινο. Συχνά κάνει vlogs να μιλήσει ένας-προς-ένα με την Κοινότητά του γύρω από διάφορα θέματα, συνήθως για τον εαυτό του και το κανάλι του. Παρίσταται τακτικά σε διάφορα συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων PAX, VidCon και Comic-Con, όπου ασχολείται με τους συνδρομητές του, συναντιούνται και τους χαιρετά σε μορφή πάνελ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με το Make-A-Wish Foundation για να συναντήσει θαυμαστές του.

Μορφή καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Fischbach είναι κυρίως γνωστός για playthrough ανεξάρτητων (indie) παιχνιδιών και παιχνιδιών τρόμου, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιτυχιών Five Nights at Freddy's, Amnesia: The Dark Descent, Garry's Mod, Happy Wheels, Surgeon Simulator 2013, Minecraft, και Slender: The Eight Pages, μεταξύ και άλλων. Δημιουργεί, επίσης, σκίτσα κωμωδίας.

Επίσης, έχει συνεργαστεί με άλλες προσωπικότητες του YouTube, συμπεριλαμβανομένων Jacksepticeye, LordMinion777, Muyskerm, PewDiePie, Matthias, Game Grumps, Cyndago, Yamimash, JacksFilms, CaptainSparklez, Egoraptor και LixianTV. Έχει επίσης συνεργαστεί με διασημότητες, όπως ο Τζακ Μπλακ και ο Τζίμι Κίμελ. Έχει εμφανίσεις στη σειρά του TomSka asdfmovie, στο Smosh: The Movie, στο Ο Οδηγός των Gamer για -σχεδόν- τα Πάντα του Disney XD,[5] στα YouTube Rewind του 2015 και του 2016 και στο Five Nights at Freddie's: The Musical.

Ένα επαναλαμβανόμενο βασικό στοιχείο του καναλιού του είναι τα φιλανθρωπικά livestreams, κατά τη διάρκεια των οποίων παίζει παιχνίδια, ενώ προσπαθεί να επιτεύξει τη συλλογή ενός καθορισμένου ποσού δωρεών για διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Ιατρικό Κέντρο Νοσοκομείο Παίδων Σινσινάτι, την Ένωση Κατάθλιψης και Διπολικής Υποστήριξης και του Σωματείου Καλύτερων Φίλων Ζώων.[6][7] Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός και οι θεατές του συγκέντρωσαν συνολικά το ποσό των $1,118,645.14, μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχές και η μετάβαση στο MarkiplierGAME (2012-2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Fischbach συμμετείχε για πρώτη φορά στο YouTube στις 26 Μαΐου του 2012, δημιουργώντας ένα κανάλι υπό το ψευδώνυμο «Markiplier», ενώ ανέβασε το πρώτο του βίντεο στις 4 Απριλίου του ίδιου έτους. Η πρώτη του σειρά playthrough αφορούσε το παιχνίδι Amnesia: The Dark Descent. Αφού έπαιξε αρκετές άλλες σειρές παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Penumbra και Dead Space, το YouTube απέκλεισε τον λογαριασμό AdSense του Fischbach από το να παίρνει χρήματα από τις διαφημίσεις. Αν και ο ίδιος προσέφυγε στο YouTube με την ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης της απόφασης αυτής, η προσπάθεια τελικά απέτυχε. Εξαιτίας αυτού, δημιουργήθηκε το κανάλι του, ονόματι MarkiplierGAME, στις 26 Μαΐου του 2012.

Ανάπτυξη καναλιού και μετακόμιση στο Λος Άντζελες (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, το κανάλι MarkiplierGAME συμπεριλήφθηκε στο Top 100 Channels της NewMediaRockstars και κατατάχθηκε στην 61η θέση.[8] Εκείνη τη χρονιά, ο Fischbach ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετακομίσει στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, για να είναι πιο κοντά σε άλλους πόρους για το κανάλι του, όπως το YouTube Space και άλλους δημιουργούς περιεχομένου. Ο Fischbach και η επίσης YouTuber, Jenna Mae, εμφανίστηκαν στο Jimmy Kimmel Live! τον Σεπτέμβριο του 2014, έπειτα από τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε ο Κίμελ από το κοινό, σχετικά με τα αστεία που είχε κάνει για το YouTube και τα Let's Play βίντεο.[9] Το 2015, κατατάχθηκε έκτος σε μια λίστα με τις είκοσι σημαντικότερες προσωπικότητες μεταξύ των εφήβων των Ηνωμένων Πολιτειών.[10]

Παύση και ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια συνδρομητές (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2015, ο Fischbach συγκατοίκησε με τους YouTubers Daniel Kyre και Ryan Magee, οι οποίοι δημιούργησαν το κανάλι σκετς κωμωδίας και μουσικής ονόματι Cyndago. Στο Cyndago προστέθηκε ο Matt Watson των Maker Studios αργότερα, αφού μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Η δουλειά τους ήταν γνωστή για τα απρόσμενα τέλη και το σκοτεινό, συχνά άβολο, χιούμορ.[11][12] Το Cyndago διαλύθηκε, μετά τον θάνατο του Daniel Kyre. Τον ίδιο καιρό με το θάνατό του, για τον οποίο έκανε και ένα βίντεο ο Markiplier, το γκρουπ είχε ήδη κάνει 40 σκετς και 14 αυθεντικά τραγούδια, με τον Fischbach να εμφανίζεται σε πολλά από αυτά. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Fischbach σταμάτησε προσωρινά να ανεβάζει βίντεο, από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2015. Η επιστροφή του σηματοδότησε και την απόκτηση 15 εκατομμυρίων συνδρομητών στις 15 Οκτωβρίου του 2015. Οι Watson και Magee προχώρησαν δημιουργώντας το κανάλι SuperMega, που ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια.

Ο Fischbach παρουσίασε τα Βραβεία βιντεοπαιχνιδιών με τον Janet Varney, και έλαβε μέρος στο ειδικό τέλος-της-χρονιάς-event του YouTube "YouTube Rewind".

Αποχή από το αλκοόλ και συνεχιζόμενη ανάπτυξη (2015-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τέλη του 2015, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να καταναλώσει αλκοόλ, λόγω διαταραχών που προκαλούσε στην υγεία του. Αυτή η απόφαση πάρθηκε έπειτα από ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο και οι γιατροί τον συμβούλεψαν να κάνει ακριβώς αυτό. Είπε επίσης, ότι η δημοφιλής σειρά, Drunk Minecraft, (όπου έπαιζε Minecraft υπό την επήρεια αλκοόλ με φίλους του) θα σταματούσε.

Τον Ιανουάριο του 2016 o Fischbach υπέγραψε συμβόλαιο με τη Revelmode Studios, μαζί με άλλες προσωπικότητες του YouTube, όπως οι Jacksepticeye και PewDiePie.

Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Fischbach προχώρησε την αγάπη του για σκίτσα κωμωδίας σε ένα επίπεδο αυτοσχεδιαστικού θεάτρου. Το 2017, δημοσίευσε ένα διαδικτυακό Επιλέξτε-τη-δική-σας-περιπέτεια βίντεο με τίτλο «Ένα ραντεβού με τον Markiplier», το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς του. Ο Markiplier ξεπέρασε επίσης τους 15 εκατομμύρια συνδρομητές το ίδιο έτος.

Ο Fischbach έχει σχηματίσει πρόσφατα μια ομάδα για να τον βοηθήσει στη δημιουργία των βίντεο του, συμπεριλαμβανομένων την κοπέλα του, Amy (γνωστή στο YouTube ως Planet Peebles), και τους φίλους του Ethan (γνωστό στο YouTube ως CrankGameplays), Tyler και Kathryn.

Άλλες επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Fischbach εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο των κόμικ εκδόσεων Red Giant Entertainment, τον Νοέμβριο του 2014. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στο Σαν Ντιέγκο όπου κρατήθηκε το Comic-Con, είχε παρουσιάσει ένα πάνελ με τον Σύμβολο της εταιρίας Benny R. Powell, και τους συγγραφείς David Campiti, Mort Castle, David Lawrence, και Brian Augustyn. Το 2016, ανακοινώθηκε ότι θα εμφανιστεί στη δική του σειρά κόμικς.

Ο Fischbach υπέγραψε με τον William Morris Endeavor, στα τέλη του 2016, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του.

Κινηματογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
2015 Smosh: The Movie Ο εαυτός του
Changing the World

Διαδικτυακές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Επεισόδια Ρόλος
2016 Gamer's Guide to Pretty Much Everything Μικρού μήκους Apollo
Scare PewDiePie 1 επεισόδιο Ο εαυτός του
Isabelle Ruins Everything
2015 Grumpcade 20 επεισόδια
Jimmy Kimmel Live! 1 επεισόδιο
2013–2014 Table Flip 3 επεισόδια

Φιλανθρωπικό Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φίσμπαχ έχει συμμετάσχει σε πολλές φιλανθρωπικά streams και έρανους.[13] Το 2017, η Forbes ανέφερε ότι ο Φίσμπαχ και οι θαυμαστές του συγκέντρωσαν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω αυτών των εκδηλώσεων.[14] Τον Μάρτιο του 2018, γιορτάζοντας τους 20 εκατομμύρια συνδρομητές, ο Φίσμπαχ ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από μια 48ωρη πώληση του φιλανθρωπικού ημερολογίου "Tasteful Nudes" στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Συγκέντρωσε πάνω από 490.000 $ για τη φιλανθρωπική οργάνωση και κέρδισε το βραβείο Oliver R. Grace 2020.[15][16]


Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Streamy Awards Gaming 2016: Υποψηφιότητα
  2. Shorty Awards Tech and Innovation 2016: Gaming: Υποψηφιότητα
  3. Make-A-Wish Foundation Award Ceremony Celebrity of The Year 2016: Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. «YouTube Top 100 Most Subscribed Channels List - Top by Subscribers». vidstatsx.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. Hernandez, Patricia. «Famous YouTubers Go On TV, Teach Jimmy Kimmel A Lesson» (στα αγγλικά). Kotaku. http://kotaku.com/famous-youtubers-teach-jimmy-kimmel-a-lesson-1728678078. Ανακτήθηκε στις 2017-09-16. 
  4. «About - Twokinds» (στα αγγλικά). http://twokinds.keenspot.com/?p=about. Ανακτήθηκε στις 2017-09-16. 
  5. Stark, Chelsea. «Markiplier guest stars on next episode of Disney's 'Gamer's Guide'» (στα αγγλικά). Mashable. http://mashable.com/2016/02/12/markiplier-gamers-guide-disney/. Ανακτήθηκε στις 2017-09-17. 
  6. «Markiplier Raises $75,000 For Charity With 'Super Mario World' Stream On Twitch» (στα αγγλικά). Tubefilter. 2015-02-23. http://www.tubefilter.com/2015/02/23/markiplier-charity-live-stream-super-mario-world-twitch/. Ανακτήθηκε στις 2017-09-16. 
  7. «10 Things You Should Know About YouTube Star Markiplier» (στα αγγλικά). Morning Ledger. 2016-01-15. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-02. https://web.archive.org/web/20160302070614/http://www.morningledger.com/10-things-know-youtube-star-markiplier/1355765/. Ανακτήθηκε στις 2017-09-16. 
  8. «The NMR Top 100 YouTube Channels: 75-51! | New Media Rockstars». newmediarockstars.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017. 
  9. Hernandez, Patricia. «Famous YouTubers Go On TV, Teach Jimmy Kimmel A Lesson» (στα αγγλικά). Kotaku. http://kotaku.com/famous-youtubers-teach-jimmy-kimmel-a-lesson-1728678078. Ανακτήθηκε στις 2017-09-17. 
  10. Ault, Susanne (2015-07-23). «Digital Star Popularity Grows Versus Mainstream Celebrities» (στα αγγλικά). Variety. http://variety.com/2015/digital/news/youtubers-teen-survey-ksi-pewdiepie-1201544882/. Ανακτήθηκε στις 2017-09-17. 
  11. «RIP Daniel Kyre» (στα αγγλικά). The Odyssey Online. 2015-09-22. http://theodysseyonline.com/george-mason/rip-daniel-kyre/172402. Ανακτήθηκε στις 2017-09-17. 
  12. «Youtube duo Cyndago pave their way to Youtube stardom». The Daily Gamecock. http://www.dailygamecock.com/article/2014/02/youtube-duo-cyndago-pave-their-way-to-youtube-stardom. Ανακτήθηκε στις 2017-09-17. 
  13. "About Markiplier". tiltify.com.
  14. "Uber-Charitable Markiplier Raises $422,000 During 'Save The Children' Stream – Tubefilter". Tubefilter.
  15. "Top YouTuber Markiplier Raises $500,000 in just 48 Hours for Cancer Research". Happiful Magazine.
  16. "Cancer Research Institute Announces Recipients of 2020 Philanthropy and Science Awards to Be Presented at Virtual Gala, Innovators in Science and Philanthropy". Cancer Research Institute.