Μάριος Σπύρογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάριος Σπύρογλου
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Σάρεϊ
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου

Ο Μάριο Ερμητικός Σπύρογλου είναι Έλληνας σκηνοθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στην Μεγάλη Βρεττανία και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Surrey. Εχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες , διαφημιστικά και βίντεοκλίπς, ανάμεσα των άλλων για τον Κωνσταντίνο Βήτα, Monsieur Minimal, Professional Sinnerz, Mary's Flower Superhead.

Το 2008 στην Θεσσαλονίκη ίδρυσε την παρεμβατική ομάδα Sfina και το 1ο φεστιβάλ Χρωμάτων στην Ελλάδα την Μέρα με τα Χρώματα, το 2012. Η Sfina [1] είναι μία παρεμβατική κολεκτίβα ανθρώπων (αιφνίδιος 'όχλος'), στόχος της οποίας είναι η δημιουργία καταστάσεων. Άλλοτε υπερρεαλιστικές και άλλοτε παιχνιδιάρικες, αποσκοπούν στην διακοπή της ρουτίνας του αστικού τοπίου. Μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένου της Μέρας με τα Χρώματα, παραπάνω από 80,000 συνολικά άνθρωποι έχουν συμμετέχει στις δράσεις της ομάδας Sfina.

Εχει σκηνοθετήσει αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές όπως Cinemania (ΕΤ3), Η κουζίνα της Μαμάς (ΕΤ3), Οξυγόνο (ΕΤ3), Κροίσοι (ΕΤ3), Το Παραμύθι (ΝΕΡΙΤ)

Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θεσσαλονίκης, την Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Fringe Festival και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, TEDxThessaloniki.


Παραπομπές, σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]