Μάργκαρετ Ρόπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάργκαρετ Ρόπερ
Portrait of Margaret Roper, from a 1593 reproduction of a now-lost Hans Holbein portrait of all of the women of Thomas More's family.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1505
Λονδίνο
Θάνατος1544
Λονδίνο
Τόπος ταφήςSt. Dunstan's, Canterbury
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός γραπτών έργων
μεταφράστρια[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςWilliam Roper
ΤέκναElizabeth

Margaret
Thomas
Mary

Anthony
ΓονείςThomas More and Jane Colt
ΑδέλφιαElizabeth Dauncey
Cecily Heron (née More)[2]
John More II[2]
Margaret Clement[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μάργκαρετ Ρόπερ (Margaret Roper) (το γένος More) (1505-1544) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και μεταφράστρια και μία από τις πιο μορφωμένες οι γυναίκες του δέκατου έκτου αιώνα στην Αγγλία.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάργκαρετ Ρόπερ ήταν η κόρη του Σερ Τόμας Μορ κα της Jane Colt, που πιθανόν πέθανε στη γέννα. Η Μάργκαρετ, ή "Meg", όπως την φώναζε ο πατέρας της, επισκεπτόταν συχνά τον πατέρα της κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στον Πύργο του Λονδίνου (Tower of London).

Η Margaret παντεύτηκε τον William Roper το1521 στο Eltham του Kent. Το ζευγάρι έζησε στο Well Hall στο Eltham[3]  και απέκτησε πέντε παιδιά: την Elizabeth (1523–60), τη Margaret (1526–88), τον Thomas (1533–98), τη Mary (απεβίωσε το 1572) και τον Anthony (1544–1597).

Μετά τον αποκεφαλισμό του Thomas More το 1535 λόγω της άρνησής του να αποδεχθεί την Πράξη Υπεροχής (Acts of Supremacy) και την Πράξη Διαδοχής (Act of Succession) (1534) του Eρρίκου H΄ της Αγγλίας και να ορκιστεί πίστη στον Ερρίκο ως κεφαλή της Εκκλησίας, το κεφάλι του κρεμάστhκε σε ένα δόρυ στη Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge) για ένα μήνα. Η Margaret δωροδόκησε τον άνθρωπο που θα έριχνε το κεφάλι του πατέρα της στο ποτάμι, ώστε να το δώσει σε αυτήν. Το διατήρησε παστώνοντάς το με μπαχαρικά μέχρι το θάνατό της σε ηλικία 39 ετών το 1544. Μετά το θάνατό της, ο σύζυγός της William Roper ανέλαβε το κεφάλι και στον τάφο του έθαψαν μαζί του και το κεφάλι του Thomas More.

Ο William Ρόπερ ("ο γιος Roper", όπως αναφερόταν σε αυτόν ο Thomas More) έγραψε την πρώτη βιογραφία του πολιτικού, αλλά ο φόρος τιμής στον πεθερό του, όπως και οι προσπάθειες της Margaret δεν έμειναν στην ιστορία. Στο Dream of Fair Γυναίκες ο Alfred, Lord Tennyson επικαλείται τη Margaret Roper ("who clasped in her last trance/ Her murdered father's head") ως υπόδειγμα πίστης και οικογενειακής αγάπης.

Η Roper ήταν η πρώτη γυναίκα μη ευγενής που δημοσίευσε το βιβλίο που είχε μεταφράσει στα αγγλικά[4]. Το βιβλίο αυτό ήταν η μετάφραση από τα λατινικά του έργου Precatio Dominica του Έρασμου και δημοσιεύτηκε ως Ευσεβής Πραγματεία επί του Πατρός Ημών (Devout Treatise upon the Paternoster). Σε μία επιστολή o More αναφέρεται στα ποιήματά της, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει διασωθεί.

Στo διάσημο έργο του Robert Bolt Ένας Άνθρωπος για Όλες τις Εποχές (A Man for All Seasons), η Margaret και ο William Roper είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες. Στην ομώνυμη ταινία του 1966 τον ρόλο της Margaret ενσάρκωσε η Susannah York.

William Roper, miniature by Hans Holbein the Younger
William Roper, miniature by Hans Holbein the Younger 
Margaret Roper, miniature by Hans Holbein the Younger
Margaret Roper, miniature by Hans Holbein the Younger 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Virginia Blain, Isobel Grundy, Patricia Clements: «The Feminist Companion to Literature in English» (Αγγλικά) 1990. σελ. 921.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Kindred Britain»
  3. Ο ντάνιελ Lysons, Eltham εισόδου, στα Περίχωρα του Λονδίνου: Τόμος 4, Κομητείες Herts, Essex και Κεντ (Λονδίνο, 1796), σσ. 394-421. [πρόσβαση 26 Μαΐου 2017]. από την Βρετανική Ιστορία σε απευθείας Σύνδεση ([1])
  4. «WWR Magazine» (PDF). Margaret Roper and Erasmus: The Relationship of Translator and Source. CRC Humanities Computing Studio, located at the University of Alberta. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]