Μάντυ Μουρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάντυ Μουρ
Γέννηση10  Απριλίου 1984[1][2]
Νασούα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςLake Brantley High School και Bishop Moore Catholic High School
Ιδιότητατραγουδιστής, ηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, ηθοποιός φωνής, συνθέτης, ηθοποιός τηλεόρασης, μοντέλο, ηθοποιός ταινιών, σχεδιαστής μόδας[3] και μουσικός ηχογραφήσεων
ΣύζυγοςRyan Adams (2009–2016) και Taylor Goldsmith (από 2018)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, χορευτική μουσική, εφηβική ποπ, παραδοσιακή μουσική, ποπ-φoλκ, κάντρι μουσική, Κάντρι ποπ, ποπ ροκ, ντανς ποπ και adult contemporary music
Βραβεύσειςαστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[4]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αμάντα (Μάντυ) Μουρ (αγγλικά: Amanda Leigh Moore‎‎, 10 Απριλίου 1984) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Πρωτοεμφανίστηκε στην μουσική σκηνή το 1999 με το single "Candy", το οποίο κατέλαβε την θέση 41 στο Billboard Hot 100. Μετά την υπογραφή συμβολαίου με την Epic Records, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ "So Real" το 1999, το οποίο έγινε πλατινένιο. Το single "I Wanna Be With You" το 2000 έγινε το πρώτο της τραγούδι που μπήκε στο Top30 στις ΗΠΑ, κατακτώντας την θέση 24 στο Billboard Hot 100.

Από το 2009 η Μουρ έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Billboard. Το 2012 η Μουρ κατατάχθηκε στο νούμερο 96 στον κατάλογο με τις "100 καλύτερες γυναίκες στην μουσική σκηνή" καθώς και στον αριθμό 63 στον κατάλογο με τους πιο σέξι καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Πέρα από την μουσική καριέρα, η Μουρ έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική. Το 2001 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την κωμωδία Dr Dolittle 2, αν και επρόκειτο μόνο για έναν μικρό φωνητικό ρόλο. Αργότερα την ίδια χρονιά συμπρωταγωνίστησε με την Lana Thomas στην κωμωδία The Princess Diaries με την Ανν Χάθαγουεϊ. Το 2002 έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο μαζί με τον Shane West ως Jamie Sullivan στο ρομαντικό δράμα Walk to Remember, το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Nicholas Sparks. Η Μουρ αργότερα έδωσε την φωνή της στην Ραπουνζέλ, στα κινούμενα σχέδια Tangled το 2010 και ξαναπήρε το ρόλο σε μια τηλεοπτική σειρά του 2017 η οποία βασίστηκε στα κινούμενα σχέδια. Το 2016 ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί στην οικογενειακή κωμωδία-δράμα This Is Us ως Ρεμπέκα Πήρσον, για την οποία έλαβε το βραβείο Golden Globe Award.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμάντα Μουρ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1984 στο Nashua, New Hampshire. Η μητέρα της Στέϊσυ (γεννημένη Φρήντμαν) είναι πρώην δημοσιογράφος και κάποτε δούλευε για την Orlando Sentinel και ο πατέρας της Ντόναλντ Μουρ είναι πιλότος της American Airlines. Η Μουρ μεγάλωσε σε ένα καθολικό περιβάλλον αλλά έκτοτε έχει αναπτύξει μια "συλλογή πραγμάτων" στα οποία πιστεύει. Η καταγωγή της Μουρ είναι Ρωσοεβραϊκή (από τον παππού της μητέρας της), Αγγλική και Ιρλανδική. Είναι το δεύτερο από τρία παιδιά και έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Σκοτ, και έναν μικρότερο αδερφό, τον Κάϊλ. Όταν ήταν δυο μηνών, η Μουρ και η οικογένειά της μετακόμισαν στο Longwood, Florida έξω από το Ορλάντο λόγω της δουλειάς του πατέρα της. Παρακολούθησε το Καθολικό Γυμνάσιο του Επισκόπου Moore στο Ορλάντο της Φλόριντα από το 1998 έως το 2002.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια (1993-1998)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουρ έδειξε ενδιαφέρον για την υποκριτική και το τραγούδι από νεαρή ηλικία και η Βρετανίδα γιαγιά της, Εϊλίν Φρήντμαν, επαγγελματίας μπαλαρίνα στο Λονδίνο, θεωρείται πηγή έμπνευσής της. Η Μουρ έχει δηλώσει : "Οι γονείς μου πίστευαν ότι ήταν μια φάση περαστική. Ωστόσο επέμεινα σε αυτό και τους παρακάλεσα να παρακολουθήσω μαθήματα υποκριτικής καθώς και μαθήματα φωνητικής". Η Μουρ άρχισε να πρωταγωνιστεί σε αρκετές τοπικές εκδηλώσεις όπως επίσης και να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Ήταν μόνο δώδεκα ετών όταν συμμετείχε στην θεατρική κατασκήνωση Stagedoor Manor στην οποία έχουν παρευρεθεί και άλλες διασημότητες όπως η Νάταλι Πόρτμαν. Ο διευθυντής παραγωγής Konnie Kittrell έχει πει για την Μουρ : "Ήταν ένα ήσυχο, γλυκό κορίτσι" και δήλωσε ότι παρόλο που κέρδισε μια σειρά από σόλο συμμετοχές "δεν επεδίωκε να βγει στο προσκήνιο". Όταν η Μουρ ήταν δεκατριών ετών, ξεκίνησε να δουλεύει μόνη της πάνω στην μουσική. Μια μέρα, ενώ δούλευε σε ένα στούντιο στο Ορλάντο, την άκουσε ένας άνδρας της εταιρείας FedEx, ο οποίος είχε έναν φίλο στην A&R της εταιρείας Epic Records. Αυτός ο άντρας, που λεγόταν Βίκτωρ, έστειλε στον φίλο του ένα αντίγραφο από το μισοτελειωμένο ντέμο της Μουρ και η Μουρ πήγε να υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία.

So RealI Wanna Be with YouMandy Moore και πρώτη ταινία (1998–2002)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου με την Epic Records, η Μουρ άρχισε να εργάζεται πάνω στο πρώτο άλμπουμ της. Κατά την ηχογράφηση του δίσκου, η Μουρ έπρεπε να εγκατελείψει το Καθολικό Γυμνάσιο του Επισκόπου Μουρ ενώ ήταν στην ένατη τάξη αλλά συνέχισε να λαμβάνει εκπαίδευση από δασκάλους. Το καλοκαίρι του 1999 η Μουρ ξεκίνησε περιοδεία με την ποπ μπάντα NSYNC. Αργότερα το ίδιο έτος περιόδευσε και με τους Backstreet Boys. Η Μουρ κυκλοφόρησε το πρώτο της single "Candy" στις 17 Αυγούστου 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το single, το οποίο αμέσως συγκρίθηκε με τις ποπ τραγουδίστριες της νεολαίας Μπρίτνεϋ Σπίαρς και Κριστίνα Αγκιλέρα, ήταν μια εμπορική επιτυχία σε πολλές χώρες. Έκανε το ντεμπούτο της στην θέση 88 στο Billboard Hot 100 προτού κατακτήσει την θέση 41. Το single αυτό έγινε αργότερα χρυσό με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τις 500.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ. Το single ήταν περισσότερο δημοφιλές στην Αυστραλία όπου κατέκτησε την θέση 2 στα ARIA Charts και έγινε πλατινένιο.

Μουσικό στυλ και επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της μουσικής της σταδιοδρομίας το 1999, η Μουρ ήταν γνωστή για τον ποπ ήχο της, για τον οποίο αποκάλυψε πως δεν ήταν ο ήχος μουσικής που προτιμά, λέγοντας : "Η δισκογραφική μου εταιρεία έμοιαζε σαν Εδώ είναι τα τραγούδια σου. Εγώ ήμουν σαν Γεια. Εγώ είμαι δεκατέσσερα. Θα καταφέρω τίποτα? Αυτά τα άλμπουμ είναι ο λόγος που είμαι εδώ σήμερα αλλά πρέπει να επιστρέψω το χρηματικό ποσό σε όποιον αγόρασε το πρώτο μου δίσκο".

Η Μουρ έχει συχνά εγκωμιαστεί από τους κριτικούς της μουσικής για την δημιουργία της δικής της μουσικής. Η Billboard δήλωσε : "Έχει εξαλείψει με επιτυχία όλα τα στοιχεία του παρελθόντος της και μετατράπηκε σε μια γλυκιά, αριστοκρατική τραγουδίστρια-τραγουδοποιό της οποίας οι γοητείες είναι άμεσα εμφανείς". Η AllMusic ισχυρίστηκε ότι "η Μουρ εξελίχθηκε ομαλά από ένα έφηβο αστέρι σε μια ώριμη τραγουδοποιό, συνεχίζοντας να απομακρύνεται από την σκηνή όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της πριν από μια δεκαετία".

Η Μουρ έχει αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως παιδί. Έχει επίσης δηλώσει "Είμαι κολλημένη στην δεκαετία του '70, νομίζω ότι θα έχω πάντα αυτή την επιρροή - Χάρρυ Νίλσον, ΜακΚάρτνεϋ, από αυτούς έχω εμπνευστεί και επηρεαστεί". Η Μουρ αποκάλυψε ακόμα ότι ο τότε άντρας της Ράϊαν Άνταμς είχε τεράστια επιρροή στην μουσική της και ότι την εισήγαγε στο heavy metal. "Όχι ότι μπορώ αναγκαστικά να διακρίνω το γρήγορο μέταλλο από το μαύρο μέταλλο. Θα το ανεχτώ αλλά το καταστρέφω".

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουρ εισήχθη στον κόσμο της μόδας το 2005 με την δική της συλλογή που ονομάζεται Mblem., μια σειρά από σύγχρονα πλεκτά ρούχα και κασμίρια. Ένας από τους στόχους της είναι να παρουσιάζει ρούχα για ψηλότερες γυναίκες (η Μουρ είναι 1,78). Το 2009 η Μουρ ανακοίνωσε το τέλος της συλλογής ρούχων της αλλά ότι ήλπιζε πως θα επανέλθει ξανά στον κόσμο της μόδας υπό διαφορετικές συνθήκες στο μέλλον.

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουρ υποστηρίζει τη φιλοσοφία του αποτελεσματικού αλτρουισμού. Έχει συνεργαστεί με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Population Services International και τη θυγατρική της Five & Alive, η οποία ασχολείται με τις κρίσεις υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι οικογένειές τους. Η Μουρ έχει διατελέσει επίτιμος πρόεδρος του τμήματος ευαισθητοποίησης της νεολαίας της Εταιρείας Λευκαιμίας και Λεμφώματος. Εργάστηκε ως εκπρόσωπος βοηθώντας τους νέους να γνωρίσουν την σοβαρότητα της λευχαιμίας και του λεμφώματος. Εργάστηκε επίσης ως εκπρόσωπος για τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήου της μήτρας, που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο. Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η Μουρ συνεργάστηκε με το Γυναικολογικό Καρκινολογικό Ίδρυμα και την Dr Yvonne Collins.

Η Μουρ πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο Παιδικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ως μέρος της εκστρατείας Get Well Soon. Η Μουρ είναι η πρέσβειρα της εκστρατείας για την πρόληψη της ελονοσίας, για χάρη των ιδρυμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ως μέρος της εκστρατείας Nothing But Buts, η Μουρ πήρε συνέντευξη από τον Laurence D. Wohlers, πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην κεντροαφρικανική δημοκρατία το 2010 και βοήθησε την εκστρατεία να συγκεντρώσει 1,2 εκατομμύρια δολλάρια. Η Μουρ είναι επίσης η εκπρόσωπος του κινήματος αυτοεκτίμησης της Dove και της εκστρατείας "Γυναίκες που πρέπει να είναι διάσημες". Η Μουρ συνεργάστηκε και με τον Indrani Goradia, έναν επιζώντα οικογενειακής βίας και ιδρυτή του Light Foundation προκειμένου αυτός να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση κατά της οικογενειακής βίας.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 η Μουρ ξεκίνησε μια σχέση με τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό Ράιαν Άνταμς. Αρραβωνιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 και παντρεύτηκαν στις 10 Μαρτίου 2009. Η Μουρ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου τον Ιανουάριο του 2015 ενώ ο Άνταμς ήταν στην Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας "ασυμφωνία χαρακτήρων". Η Μουρ και ο Άνταμς δημοσιοποίησαν αργότερα μια κοινή δήλωση εξηγώντας την απόφασή τους και περιγράφοντάς την ως "έναν φιλικό χωρισμό". Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο μερικές μέρες αργότερα πρόβαλλαν ότι το ζευγάρι είχε χωρίσει νόμιμα σχεδόν έξι μήνες πριν την κατάθεση του διαζυγίου. Το διαζύγιο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. GeneaStar. moorea.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]