Μάγκνους Α΄ του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάγκνους Α΄ του Μπρούνσβικ)
Μάγκνους Α΄ ο ευσεβής
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ο θυρεός του Μπράουνσβαϊγκ (αριστερά) και του Λύνεμπουργκ (δεξιά) ως το 1367
πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1344 - 1369
ΠροκάτοχοςΌθων
ΔιάδοχοςΜάγκνους Β΄
Γέννηση1304
Θάνατος1369 (ετών 65)
ΣύζυγοςΣοφία των Άνχαλτ
ΕπίγονοιΜάγκνους Β΄
Λουδοβίκος
Αλβέρτος
Ματίλντα
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΑλβέρτος Β΄
ΜητέραΡίξα του Μεκλεμβούργου-Βέρλε
δεδομένα (π  σ  ε )

O Μάγκνους Α΄ ο ευσεβής (1304 - 1369) από των Οίκο των Γουέλφων, ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1344-1369), μέρους του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Εμπλεκόταν σε συγκρούσεις που συνήθως δεν απέβαιναν θετικά γι' αυτόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 4ος από τους πέντε γιους του Αλβέρτου Β΄ πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και του Γκέτινγκεν και της ρίξα του Μεκλεμβούργου-Βέρλε. Δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν επίσκοποι. Ήταν 14ετής όταν απεβίωσε ο πατέρας του και μαζί με το νεότερο αδελφό του Ερνέστο Α΄ επιτροπευόταν από τον μεγαλύτερο αδελφό του Όθωνα που διοικούσε μόνος του. Όταν ο Μάγκνους Α΄ νυμφεύτηκε τη Σοφία του Άνχαλτ, ο θείος της Λουδοβίκος Δ΄ βασιλιάς της Γερμανίας το 1333 τον έκανε μαρκήσιο (landgrave) του Λάντσμπεργκ και μαρκήσιο (παλατινό κόμη) της Σαξονίας. Το νέο ζεύγος έκανε μόνιμη κατοικία του το Ζανγκερχάουζεν. Το 1344 απεβίωσε ο Όθων και το επόμενο έτος οι δύο αδελφοί μοίρασαν τις κτήσεις του: ο Μάγκνους Α΄ έλαβε το Βολφενμπύτελ και ο Ερνέστος Α΄ το Γκέτινγκεν.

Το 1346 ενεπλάκη σε ζημιογόνο πόλεμο για τα σύνορα του Βολφενμπύτελ με τον αρχιεπίσκοπο του Μαγδεβούργου: για να ανταμείψει τη βοήθεια που είχε πώλησε τη μαρκιωνία του Λάντσμπεργκ· απώλεσε το Σένινγκεν και αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Χέτενσλέμπεν. Καταστράφηκε οικονομικά και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τις πόλεις από το να αποκτούν όλο και περισσότερα προνόμια, ιδιαίτερα το Μπράουνσβαϊγκ.

Όταν ο Κάρολος Δ΄ βασιλιάς της Γερμανίας έδωσε το Λάντσμπεργκ και τη μαρκιωνία (παλατινή κομητεία) της Σαξονίας στον Βερνάρδο πρίγκιπα του Άνχαλτ, ξέσπασε σύγκρουση, που όμως τελείωσε ειρηνικά με το γάμο των παιδιών τους: ο Μάγκνους Β΄ των Γουέλφων νυμφεύτηκε την Αικατερίνη του Άνχαλτ.

Ο 2ος εξάδελφός του Γουλιέλμος Β΄ του Λύνεμπουργκ δεν είχε άρρενες απογόνους. Είχε δύο κόρες και στην πρώτη, που είχε παντρευτεί τον Όθωνα δούκα του Σαξ-Βίτενμπεργκ, της υποσχέθηκε το Λύνεμπουργκ. Ο Μάγκνους Α΄ πάντρεψε το γιο του Λουδοβίκο με τη δεύτερη κόρη εκείνου Ματίλντα και συμφώνησαν να λάβει εκείνη το Λύνεμπουργκ. Έτσι όταν το 1369 απεβίωσε ο Γουλιέλμος Β΄, ξέσπασε πόλεμος για τη διαδοχή του Λύνεμπουργκ, που κράτησε 19 έτη.

Το 1367 ο Μάγκνους Α΄ ενώθηκε με άλλους εναντίον του Γκέρχαρτ του Μπέργκ επισκόπου του Χίλντεσχάιμ, αλλά ηττήθηκαν. Ο Μάγκνους Α΄ αιχμαλωτίστηκε, εξαγόρασε όμως την ελευθερία του. Απεβίωσε δύο έτη αργότερα και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μάγκνους Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 1327 νυμφεύτηκε τη Σοφία των Ασκάνια, κόρη του Ερρίκου Α΄ μαργράβου του Βρανδεμβούργου-Στένταλ και είχε τέκνα:

  • Μάγκνους Β΄ 1324-1373, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ και του Λύνεμπουργκ, σύζυγος της Αικατερίνης του Άνχαλτ΄.
  • Λουδοβίκος (απεβ. 1367), νυμφεύτηκε την 3η εξαδέλφη του Ματίλντα, κόρη του Γουλιέλμου Β΄ πρίγκιπα του Λύνεμπουργκ.
  • Αλβέρτος (απεβ. 1395), πρίγκιπας-επίσκοπος της Βρέμης.
  • Ερρίκος, διοικητής (provost) του Καθεδρικού του Χάλμπερστατ.
  • Ερνέστος.
  • Ματίλντα, παντρεύτηκε τον Βερνάρδο Γ΄ πρίγκιπα του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ.
  • Αγνή, παντρεύτηκε τον Ερρίκο κόμη του Χόλσταϊν.
  • Σοφία, παντρεύτηκε τον Ντίτριχ Ε΄ κόμη του Χόλσταϊν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 20, p. 62-64
  • Zedlers Universal - Lexicon, vol. 19, p. 240-241
  • www.Welfen.de/Magnus1.htm