Μάγκλιτς (όρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάγκλιτς (όρος)
Trnovačko jezero, Maglić.jpg
Map
Ύψος2.386 μέτρα[1]
ΟροσειράMaglić massif
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΒοσνία και Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο
Το Μαγκλίτς

Το Μαγκλίτς (σερβικά: Маглић) είναι βουνό μεταξύ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Σερβική Δημοκρατία) και το Μαυροβούνιο. Αποτελεί τμήμα των Δειναρικών Άλπεων. Βρίσκεται στα σύνορα της Βοσνίας, Ερζεγοβίνης και Παλιάς Ερζεγοβίνης. Μαγκλίτς επίσης το όνομα της ψηλότερης κορυφής της Σερβικής Δημοκρατίας, και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ψηλότερη κορυφή του όρους είναι η μεγάλη Βίτα με 2.396 μέτρα, που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, ενώ η κορυφή Μαγκλίτς έχει ύψος 2.386 μέτρακαι βρίσκεται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η Μαγκλίτς βρίσκεται περίπου 20 χλμ νοτιοδυτικά από τη Φότσα στα σύνορα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου. Οριοθετείται από τον ποταμό Σουτιέσκα στα δυτικά, το βουνό Βολιάκ προς τα νοτιοδυτικά, τα ποτάμια Δρίνος και Πίβα στα βορειοανατολικά, και τα βουνά Μπίοτς στα νοτιοανατολικά.

Στο όρος υπάρχουν ορατά ίχνη παγετώνων και είναι καλυμμένο με οξιές και κωνοφόρα δάση. Το όριο του δάσους βρίσκεται σε περίπου 1.600 μέτρα και κάνω υπάρχει οροπέδιο με βοσκοτόπια και πολλές κορυφές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Maglić στο Wikimedia Commons