Μάγια Χιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάγια Χιλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Ιανουαρίου 1976
Σκόπια
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος

Η Μάγια Χιλ (γεν. Μάγια Ντζαρτόφσκα στις 26 Ιανουαρίου 1976) είναι ζωγράφος από τη Βόρεια Μακεδονία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χιλ γεννήθηκε στα Σκόπια της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία) το 1976, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ το έργο της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ελαιογραφίες, κυρίως προσωπογραφίες και αστικά τοπία, είναι γνωστή για το έργο της σε μια σειρά καλλιτεχνικών κλάδων. Έχει εκθέσει έργα της εκτενώς στα Βαλκάνια αλλά και διεθνώς, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Η Χιλ στους πίνακές της παρουσιάζει την πόλη, τους ανθρώπους και όλα όσα συμβαίνουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Η Χιλ (η οποία τότε ήταν γνωστή ως Μάγια Ντζαρτόφσκα) αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια στην τάξη του καθηγητή Σίμον Σέμοφ [1] το 1999.

Το 2000 η Χιλ κέρδισε το βραβείο προσωπογραφίας στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Εταιρείας Μακεδόνων Καλλιτεχνών (DLUM). Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε την πρώτη της ανοιχτή ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη της πόλης των Σκοπίων. Η έκθεση αποτελούνταν από 70 συνολικά πίνακες. Στη συνέχεια, η Χιλ συνέχισε την καριέρα της στη ζωγραφική, κυρίως μέσω προσωπογραφιών κατόπιν ανάθεσης αλλά και μέσω άλλων έργων που σχετίζονται με την τέχνη, όπως η τέχνη του βιβλίου και η συνεργασία σε ένα έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παροχή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε μη προνομιούχα παιδιά από την κοινότητα των Ρομά.

Η Χιλ συχνά ζωγραφίζει με λάδι σε καμβά, ωστόσο φτιάχνει επίσης ψηφιδωτά και νωπογραφίες καθώς και κινούμενα σχέδια σε υπολογιστή. Χαρακτηριστικά για το έργο της είναι τα προτρέτα και τα τοπία που χαρακτηρίζονται από μεγάλη δόση υπερρεαλισμού. Η καλλιτέχνιδα, που αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και έκανε δέκα ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού. Έχει επίσης λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων. [2]

Το 2002, η Χιλ μετακόμισε στο Παρίσι για να εισέλθει στο Cité Internationale des Arts, να εκθέσει έργα της και να εργαστεί στην πόλη. Στη συνέχεια, η Χιλ μετακόμισε ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβει το μεταπτυχιακό της, ενσωματώνοντας το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον της για τα κινούμενα σχέδια και την ψηφιακή διαδραστική τέχνη.

Η Χιλ ζει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκθέτει έργα της τόσο εκεί όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για αρκετά χρόνια έχει επίσης εργαστεί στη δημιουργία ψηφιακών εικόνων, σε 3-D, υπό την αιγίδα των Project Labyrinth, Little Louise, καθώς και σε μια ποικιλία από έργα 2-D ανιμέισον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vest, 6 November 2001
  2. Dnevnik 19 August 2008

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, Σκόπια 2008 [1]
  • Διεθνής Αποικία Τέχνης Σκοπίων 2009 [2]
  • Ramazotti International Art Colony, Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία 2008 [3]
  1. Robert Netkovski (19 Αυγούστου 2008). «Macedonia News: Paintings by Maja Dzartovska-Hill in Skopje». Netkovski.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010. 
  2. Град Скопје (30 Ιουνίου 2009). «Official portal of City of Skopje - Home». Skopje.gov.mk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010. 
  3. 3 maart 2009 (22 Φεβρουαρίου 2009). «Ramazotti International Art Colony, Ohrid Macedonia 2008». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010. CS1 maint: Unfit url (link)