Λύγδαμις ο Συρακούσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λύγδαμις ο Συρακούσιος
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας π.Χ.
Συρακούσες
Άθλημα
ΑγώνισμαΠαγκράτιο

Ο Λύγδαμις ο Συρακούσιος (7ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από τις Συρακούσες.

Τα επιτεύγματά του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκράτιου κατά τους 33ους (648 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, όταν το παγκράτιο διοργανώθηκε για πρώτη φορά σύμφωνα με τον ιστορικό του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία. Αναφέρεται επίσης πως διέθετε γιγαντιαίο σωματικό μέγεθος και πως μπορούσε να διανύσει την έκταση του σταδίου με μόλις 600 βήματα, κατά την μαρτυρία του ιστορικού του 2ου αιώνα μ.Χ. Ευσέβιου της Καισαρείας. Μετά τον θάνατο του θάφτηκε κοντά στο λατομείο των Συρακουσών.[1][2][3]

Σύμφωνα με τον Παυσανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παυσανίας -Ἑλλάδος περιήγησις - Ἠλιακῶν Α -8.8 [4]

[8] ὀγδόῃ δὲ ἀπὸ ταύτης Ὀλυμπιάδι ἐδέξαντο παγκρατιαστήν τε ἄνδρα καὶ ἵππον κέλητα: ἵππος μὲν δὴ Κραννωνίου Κραυξίδα παρέφθη, τοὺς δὲ ἐσελθόντας ἐπὶ τὸ παγκράτιον ὁ Λύγδαμις κατειργάσατο Συρακούσιος. τούτῳ πρὸς ταῖς λιθοτομίαις ἐστὶν ἐν Συρακούσαις μνῆμα: εἰ δὲ καὶ Ἡρακλεῖ τῷ Θηβαίῳ μέγεθος παρισοῦτο ὁ Λύγδαμις, ἐγὼ μὲν οὐκ οἶδα, λεγόμενον δὲ ὑπὸ Συρακουσίων ἐστί.

8 -Οκτώ ολυμπιάδες μετά, εισήγαγαν το παγκράτιο ανδρών και τον αγώνα με νεαρά άλογα. Πρώτο ήρθε το άλογο του Κραννωνίου Κραυξίδα και ο Συρακούσιος Λύγδαμις, νίκησε τους άλλους αθλητές του παγκρατίου. Το μνήμα του βρίσκεται κοντά στα λατομεία των Συρακουσών. Δεν γνωρίζω αν πραγματικά ο Λύγδαμις είχε την ίδια σωματική ανάπτυξη με τον Θηβαίο Ηρακλή, αλλά έτσι λένε οι Συρακούσιοι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]