Λούις Άλβαρες Καταλά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούις Άλβαρες Καταλά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Ιανουαρίου 1836[1]
Monesteriu d'Ermu[2]
Θάνατος4  Οκτωβρίου 1901[3][4]
Μαδρίτη
ΨευδώνυμοAlvarez Catala, Luis[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιευθυντής του Μουσείου του Πράδο (1898–1901)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λούις Άλβαρες Καταλά (Luis Álvarez Catalá, 18364 Οκτωβρίου 1901) ήταν Ισπανός ζωγράφος και διευθυντής του Μουσείο του Πράδο από το 1898 μέχρι τον θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι ο Άλβαρες Καταλά γεννήθηκε στη Μαδρίτη, από γονείς Αστουριανούς από το Κάνγκας δελ Ναρθέα, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ως παιδί. Αφού τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο Οβιέδο, ο Λούις επέστρεψε στη Μαδρίτη, όπου εγγράφηκε στην «Ειδική Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής» (Escuela Especial de Pintura, Escultura y Grabado). Επιπροσθέτως, ήταν μαθητής του Φεδερίκο δε Μαδράθο στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο (Μαδρίτη)[6] Το 1857 ο Άλβαρες κέρδισε μια υποτροφία, ώστε να σπουδάσει στη Ρώμη (μαζί με τους Εδουάρδο Ροσάλες, Βιθέντε Παλμαρόλι και Διοσκόρο Πουέμπλα). Μετά από τέσσερα έτη στη Ρώμη βραβεύθηκε με το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη Εθνική Έκθεση της Φλωρεντίας για τον πίνακά του «Το όνειρο της Καλπουρνίας», ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση στην Εθνική Έκθεση Καλών Τεχνών της Ισπανίας το 1862. Το έργο αυτό αγοράσθηκε από τη βασίλισσα Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας και η υποτροφία του Άλβαρες επεκτάθηκε για τρία ακόμα χρόνια.[6]

Ο καλλιτέχνης νυμφεύθηκε στη Ρώμη και τελικώς παρέμεινε εκεί μέχρι το 1894, με σύντομες ενδιάμεσες διαμονές στη Μαδρίτη. Συνέχισε να εκθέτει στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, κερδίζοντας βραβεία[6] το 1889 και το 1890. Τελικώς επέστρεψε στην πατρίδα του δεχόμενος τη θέση του υποδιευθυντή του Μουσείο του Πράδο. Τέσσερα χρόνια αργότερα διορίσθηκε διευθυντής από τη βασίλισσα, μετά την παραίτηση του έως τότε διευθυντή Φρανθίσκο Πραδίγια. Νέος υποδιευθυντής έγινε ο Σαλβαδόρ Βινιέγρα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Άλβαρες στο Πράδο, το Μουσείο απέκτησε πολλά σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων αρκετά έργα του Φρανθίσκο Γκόγια. Το 1899 εξέδωσε έναν Catálogo ilustrado de la sala de Velázquez (= «Εικονογραφημένο κατάλογο της συλλογής του Βελάθκεθ») και επέβλεψε την εγκατάσταση ενός αγάλματος του Βελάθκεθ, που ήταν έργο του γλύπτη Ανιθέτο Μαρίνας.[6] Αλλά ο Άλβαρες συνέχισε να δημιουργεί και ως ζωγράφος, φιλοτεχνώντας κυρίως έργα στο πνεύμα του κοστουμβρισμού. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του φιλοτέχνησε σκηνές εμπνευσμένες από τα νιάτα του στη βόρεια Ισπανία, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Αστουριών. Ο Λούις Άλβαρες Καταλά πέθανε στη Μαδρίτη σε ηλικία 65 ετών.

Επιλεγμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα απεικονιζόμενα, μερικά άλλα αξιόλογα έργα του Άλβαρες είναι τα «Ισαβέλλα η Καθολική», «Γάμος μιας Ρωμαίας πριγκίπισσας», «Καρναβάλι στη Βενετία» και «Φίγκαρο και Μπάρτολο».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.museodelprado.es/coleccion/artista/alvarez-catala-luis/99cba151-7974-40e6-ad8a-4a2cab2fb63e. Ανακτήθηκε στις 22  Ιουνίου 2023.
  2. Μουσείο Ορσέ. 490.
  3. Ανακτήθηκε στις 11  Σεπτεμβρίου 2017.
  4. «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Real Academia de la Historia. 2011. 6940/luis-alvarez-catala. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. mix-n-match.toolforge.org#/entry/115927320.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Βιογραφία στον ιστότοπο του Μουσείου του Πράδο

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Άλβαρεζ Λουδοβίκος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 3, σελ. 658

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Javier Barón κ.ά.: Cartas del pintor Luis Álvarez Catalá a Nicolás Suárez Cantón, Real Instituto de Estudios Asturianos, 2004, ISBN 84-89645-80-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]