Λουκρητία (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουκρητία
Tizian 094.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lucretia (Λατινικά)
Γέννηση 6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 509 π.Χ.
Collatia
Συνθήκες θανάτου αυτοκτονία
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Οικογένεια
Σύζυγος Lucius Tarquinius Collatinus
Γονείς Spurius Lucretius Tricipitinus
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λουκρητία είναι ένα μυθικό πρόσωπο της ιστορίας της Αρχαίας Ρώμης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βιασμός και ο συνακόλουθος θάνατός της ξεκίνησε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολυτεύματος.

Μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγός της ήταν ο Λούκιος Ταρκήνιος Κολλατίνος και αδερφός της ο Λούκιος Ιούνιος Βρούτος. Ο ιστορικός Τίτος Λίβιος αφηγείται ότι ο Λούκιος Ταρκήνιος Σουπέρβος, ο τελευταίος ηγεμόνας της Ρώμης, είχε έναν άξεστο και βίαιο γιο, το Σήξτο Ταρκήνιο. Ο τελευταίος το 509 π.Χ. βίασε μια Ρωμαία αριστοκράτισσα με το όνομα Λουκρητία [1]. Τότε εκείνη για να περισώσει την τιμή της, κάλεσε τους συγγενείς της κι αφού τους αφηγήθηκε τι είχε συμβεί πήρε την ίδια της τη ζωή με ένα εγχειρίδιο που κρατούσε κρυμμένο [2].

Τότε ο αδερφός της ξεσήκωσε το λαό της Ρώμης κατά της βασιλικής οικογένειας θέτοντας σε κοινή θέα το σώμα της. Ξέσπασε επανάσταση με αρχηγό τον ίδιο, με αποτέλεσμα την εκδίωξη των Ταρκηνίων από την πόλη, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Ετρουρία. Έτσι έλαβε τέλος η περίοδος της μοναρχίας, η οποία αντικαταστάθηκε με τη δημοκρατία. Ο αδερφός και ο σύζυγος της Λουκρητίας αποτέλεσαν τους πρώτους δύο Υπάτους της Ρώμης [3].

Η αυτοκτονία της Λουκρητίας ενέπνευσε μια πληθώρα από σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τους Τιτσιάνο, Ρέμπραντ, Ντύρερ, Ραφαήλ, Μποτιτσέλι, και άλλους.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lucretia raped!
  2. Τίτος Λίβιος, Ρωμαϊκή Ιστορία, Βιβλίο Ι, 58
  3. Lucretia 2 genealogy

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]