Λουδοβίκος του Βαντόμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος του Βαντόμ
Louis of Bourbon-La Marche.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Τουρ
Ιδιότητα στρατιωτικός
Τέκνα Ιωάννης Η΄ του Βαντόμ
Γονείς Ιωάννης Α΄ του Μαρς και Catherine of Vendôme
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος των Βουρβόνων - Λα Μαρς (1376 - 1446) ήταν γιος του Ιωάννη Α΄ κόμητος του Λα Μαρς και της Αικατερίνης του Βαντόμ και κόμης του Βαντόμ (1393 - 1446). Ήταν υποστηρικτής του δούκα της Ορλεάνης κατέχοντας υψηλές θέσεις στην αυλή του.

Έγινε μέγας χωροφύλακας της Γαλλίας (1408), και μέγας Αυλάρχης της Γαλλίας (1413). Σαν μέλος της φατρίας των Αρμανιάκ ήταν αντίθετος στους Βουργούνδιους και αιχμαλωτίστηκε δύο φορές από αυτούς (1407, 1412).

Το 1414 παντρεύτηκε την Λευκή (πέθανε το 1421), κόρη του Ούγου Β΄ κόμη του Ρουσί, αλλά τον επόμενο χρόνο αιχμαλωτίστηκε για πολύ καιρό από τους Άγγλους στην μάχη του Αζινκούρ. Το 1425 ο Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας τον έχρισε Κόμη της Σαρτρ. Ενθουσιασμένος από την βασιλική πράξη ενώθηκε με την Ζαν ντ' Αρκ και άλλους Γάλλους ευγενείς στην υπεράσπιση της Ορλεάνης (1429), και βοήθησε στην στέψη στο Ρέμς.

Παντρεύτηκε (1424) για δεύτερη φορά την Ιωάννα του Λαβάλ (1424) κόρη του δούκα Γκύ ΙΓ΄. Από τον δεύτερο γάμο γιος και διάδοχος του ήταν ο:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, Count of Vendôme της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).