Λουδοβίκος της Έσσης-Φίλιππσταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος της Έσσης-Φίλιππσταλ
Ludwig von Hessen-Philippsthal.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ludwig von Hessen-Philippsthal (Γερμανικά)
Γέννηση 8  Οκτωβρίου 1776
Φίλιππσταλ
Θάνατος 15  Φεβρουαρίου 1816
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Γουλιέλμος της Έσσης-Φίλιππσταλ και d:Q27267660
Αδέλφια Ερνέστος Κωνσταντίνος της Έσσης-Φίλιππσταλ
Landgravine Juliane of Hesse-Philippsthal
Karl Prinz von Hessen-Philippsthal
Οικογένεια Οίκος της Έσσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός στρατηγός/

Ο Λουδοβίκος, γερμ. Ludwig (8 Οκτωβρίου 1766 - 15 Φεβρουαρίου 1816) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λάντγκραβος της Έσσης-Φίλιππσταλ (1810-16).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Φίλιππσταλ και ήταν ο τρίτος γιος του Γουλιέλμου λάντγκραβου της Έσσης-Φίλιππσταλ και της Ουλρίκας-Ελεονόρας, κόρης του Γουλιέλμου λαντγκράβου της Έσσης-Φίλιππσταλ-Μπάρχφελτ.

Εισήλθε στον Ολλανδικό στρατό. Νυμφεύτηκε το 1791 τη Μαρία-Φραντσίσκα Μπέργκε κόμισσα του Τριπς, αλλά οι γονείς της ήταν καθολικοί και το ζεύγος έκανε το γάμο χωρίς να τους ενημερώσει. Όταν αυτοί το έμαθαν δεν τον αναγνώρισαν. Ακόμη, στον Ολλανδικό στρατό δεν επιτρεπόταν ο γάμος με καθολική και έπρεπε να παραιτηθεί, όμως η σύζυγός του με τις γνωριμίες της κατάφερε να τον προσλάβουν στο βασίλειο της Νάπολης.

Κατά τους Ναπολεοντίους Πολέμους πολέμησε με το βασίλειο της Νάπολης. Κατά τον Πόλεμο του Γ΄ Συνασπισμού εναντίον του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας διοικούσε τη φρουρά του οχυρού Γκαέτα, όταν το πολιόρκησαν οι Γάλλοι το 1806. Αρνήθηκε την παράδοσή του, ακόμη και όταν η κυβέρνηση της Νάπολης τον διέταξε να το παραδώσει. Ο στρατός του άντεξε έξι μήνες, αλλά καθώς οδηγούσε τους άνδρες του στους προμαχώνες, πληγώθηκε και εγκατέλειψε το οχυρό.

Το 1807, μαζί με τον συνταγματάρχη Νουντσιάντε, τον αντισυνταγματάρχη Μπαρντό και 4000 άνδρες εκστράτευσε από τη Σικελία και προσπάθησε να ανακαταλάβει την ηπειρωτική Νάπολη. Όμως στη μάχη του Μίλετο, ηττήθηκαν. Ο πρωτότοκος αδελφός του Κάρολος απεβίωσε στην πολιορκία της Φρανκφούρτης το 1793 και ο δευτερότοκος Φρειδερίκος το επόμενο έτος, έτσι έγινε διάδοχος. Ο πατέρας του απεβίωσε το 1810 και τον διαδέχθηκε, αν και το λανγκραβάτο ελευθερώθηκε από τους Γάλλους το 1813, οπότε ανέλαβε ουσιαστικά τότε. Ο ίδιος απεβίωσε το 1816 άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερνέστος-Κωνσταντίνος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1791 τη Μαρία-Φραντσίσκα Μπέργκε κόμισσα του Τριπς και είχε επιζόν τέκνο:

  • Καρολίνα 1793-1872, παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο κόμη ντε Λα Βιλ-συρ-Ιλλον.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Le Bas, Philippe (1842). France, dictionnaire encyclopédique (in French). Firmin Didot.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, Landgrave of Hesse-Philippsthal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).