Λουδοβίκος, δούκας της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος, δούκας της Βουργουνδίας
Louis Duc de Bourgogne.jpg
Γέννηση
Βερσαλλίες
Θάνατος
Μαρλί-λε-Ρουά
Αιτία θανάτου Ιλαρά
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Μαρία Αδελαΐδα της Σαβοΐας
Τέκνα Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας, Λουδοβίκος δελφίνος της Γαλλίας, δούκας της Βρεττάνης και χωρίς ετικέτα
Γονείς Λουδοβίκος ο μέγας δελφίνος και Μαρία Άννα Βικτωρία της Βαυαρίας
Αδέλφια Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Κάρολος του Μπερί
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος και Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Υπογραφή
Signature of Louis of France, Duke of Burgundy in 1695.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος, δούκας της Βουργουνδίας (διεθνώς: Louis, Duke of Burgundy, 6 Αυγούστου 168218 Φεβρουαρίου 1712) ήταν δελφίνος της Γαλλίας, μεγαλύτερος γιος του δούκα της Γαλλίας Λουδοβίκου του μεγάλου δελφίνου και της Μαρίας Άννας της Βαυαρίας, αποκαλούμενος μερικές φορές και ως μικρός δελφίνος.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του παππού του και βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, και όσο ζούσε ο πατέρας του, ήταν δεύτερος στην τάξη διαδοχής του, έτσι ονομάστηκε από την γέννησή του δούκας της Βουργουνδίας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1711, ορίστηκε δελφίνος και διάδοχος του Γαλλικού θρόνου. Αλλά αμέσως μετά στις αρχές του 1712, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, χτυπήθηκαν από ευλογιά και πέθαναν και οι δύο σε διάστημα έξι ημερών ο ένας από τον άλλον.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στοιχεία Γεωμετρικά, 1713

Σε μικρή ηλικία ήταν εξαιρετικά αγροίκος, κακόψυχος και υπερόπτης, αλλά σύντομα άλλαξε διαμετρικά ο χαρακτήρας του σε έναν ευσεβέστατο πρίγκηπα. Το 1702, σε ηλικία 20 ετών, του ανατέθηκε από τον παππού του η συμμετοχή του στο υψηλό συμβούλιο του κράτους.

Η μεταμόρφωση αυτή του νεαρού Λουδοβίκου οφειλόταν στον παιδαγωγό του Φενελόν, μετέπειτα αρχιεπίσκοπο του Καμπραί, ο οποίος κατόρθωσε να τιθασσεύσει τον νεαρό πρίγκηπα. Στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης του Λουδοβίκου, ο Φενελόν έγραψε διάφορα έργα, περιφημότερο των οποίων ήταν Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου (1699).

Ο Λουδοβίκος ήταν επηρεασμένος από την μερίδα των ανθρώπων που ήθελαν μετασχηματισμό στην κρατική εξουσία μετάβασης από την απόλυτη Μοναρχία σε μια μοναρχία με περισσότερες εξουσίες στον λαό, με σχηματισμό κρατικών συμβουλίων που θα βοηθούσαν τον βασιλιά στο έργο του. Οι ιδέες αυτές αποδείχθηκαν ουτοπικές, καθώς οι μόνοι που θα ωφελούνταν από κάτι τέτοιο θα ήταν οι αριστοκράτες.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Μαρία Αδελαΐδα της Σαβοΐας (1685 – 1712) απέκτησε τρία παιδιά, από τα οποία επέζησε μόνον ο νέος δελφίνος Λουδοβίκος που διαδέχθηκε τον προπάππο του ως Λουδοβίκος ΙΕ΄.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, Duke of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).