Λουδοβίκος δελφίνος της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος δελφίνος της Γαλλίας
Éléments de géométrie, 1713

Ο Λουδοβίκος (Louis de France, 6 Αυγούστου 1682 - 18 Φεβρουαρίου 1712) ήταν δούκας της Βουργουνδίας και δελφίνος της Γαλλίας, μεγαλύτερος γιος του δούκα της Γαλλίας Λουδοβίκου του μεγάλου δελφίνου και της Μαρίας - Άννας της Βαυαρίας, αποκαλούμενος μερικές φορές και ως μικρός δελφίνος.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του παππού του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, ήταν, όσο ζούσε ο πατέρας του, δεύτερος στην τάξη διαδοχής του, και ονομάστηκε από την γέννηση του δούκας της Βουργουνδίας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του (1711), ορίστηκε δελφίνος και διάδοχος του Γαλλικού θρόνου. Αλλά αμέσως μετά στις αρχές του 1712 χτυπήθηκαν από ευλογιά ο ίδιος και η σύζυγος του και πέθαναν και οι δύο σε διάστημα έξι ημερών ο ένας από τον άλλον.

Σε μικρή ηλικία ήταν εξαιρετικά αγροίκος, κακόψυχος και υπερόπτης, αλλά σύντομα άλλαξε διαμετρικά ο χαρακτήρας του σε έναν ευσεβέστατο πρίγκηπα. Σε ηλικία 20 ετών (1702) του ανατέθηκε από τον παππού του η συμμετοχή του στο υψηλό συμβούλιο του κράτους.

Η μεταμόρφωση αυτή του νεαρού Λουδοβίκου οφειλόταν στον παιδαγωγό του Φενελόν, μετέπειτα αρχιεπίσκοπο του Καμπραί, ο οποίος κατόρθωσε να τιθασσεύσει τον νεαρό πρίγκηπα. Στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης του Λουδοβίκου ο Φενελόν έγραψε διάφορα έργα, περιφημότερο των οποίων ήταν Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου (1699).

Ο Λουδοβίκος ήταν επηρεασμένος από την μερίδα των ανθρώπων που ήθελαν μετασχηματισμό στην κρατική εξουσία μετάβασης από την απόλυτη Μοναρχία σε μια μοναρχία με περισσότερες εξουσίες στον λαό με σχηματισμό κρατικών συμβουλίων που θα βοηθούσαν τον βασιλιά στο έργο του. Οι ιδέες αποδείχθηκαν ουτοπικές, γιατί οι μόνοι που θα ήταν ωφελημένοι από κάτι τέτοιο θα ήταν οι αριστοκράτες.

Με την σύζυγο του Μαρία Αδελαΐδα της Σαβοΐας (1685 - 1712) απέκτησε τρία παιδιά, από τα οποία επέζησε μόνον ο νέος δελφίνος Λουδοβίκος που διαδέχθηκε τον προπάππο του ως Λουδοβίκος ΙΕ΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα