Λουδοβίκος Φραγκίσκος Α´ του Κοντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Φραγκίσκος Α´ του Κοντί
Louis 15.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Σπουδές Λύκειο Λουί-λε-Γκραν
Ιδιότητα διπλωμάτης
Σύζυγος Louise Diane d'Orléans
Τέκνα Λουδοβίκος Φραγκίσκος Ιωσήφ του Κοντί
Γονείς Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί και Λουΐζα Ελισάβετ των Βουρβόνων
Αδέλφια Λουίζα Εριέττα των Βουρβόνων Κοντί
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος και Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Υπογραφή
LF-BourbonConti-Unterschrift-AN MC ET XCII 611.jpg

Ο Λουδοβίκος Φραγκίσκος Α' των Βουρβόνων (Louis François de Bourbon-Conti, 13 Αυγούστου 1717 - 2 Αυγούστου 1776) ήταν πρίγκηπας του Κοντί (1727-1776), υιός και διάδοχος του Λουδοβίκου Αρμάνδου Β' του Κοντί, και της Λουίζας Ελισάβετ των Βουρβόνων.

Λάτρευε την στρατιωτική σταδιοδρομία και όταν ο πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής σταμάτησε (1741) συνόδευσε τον Κάρολο Λουδοβίκο, δούκα της Βοημίας. Διηύθυνε τον στρατό στην Ιταλία, όπου διακρίθηκε και νίκησε στην μάχη του Κόνι (1744). Το 1745 υπέταξε τους αυτοκρατορικούς στην Γερμανία, μετέβη στην Ολλανδία, όπου μετά από μερικές συγκρούσεις με τον Μωρίς ντε Σαξ αποχώρησε από την στρατιωτική δράση (1747). Την ίδια χρονιά, οι Πολωνοί ευγενείς του πρόσφεραν το στέμμα της χώρας, καθώς λόγω της αδύναμης υγείας του βασιλιά Αυγούστου Γ΄ έπρεπε να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Κέρδισε την προσωπική υποστήριξη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ' στην προσπάθεια του να γίνει βασιλιάς της Πολωνίας, αλλά η πολιτική των Γάλλων υπουργών ήταν να δοθεί το στέμμα στον οίκο της Σαξωνίας, αφού η δελφίνη ήταν κόρη του Αυγούστου. Ο Λουδοβίκος Φραγκίσκος τότε έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με πρέσβεις Ανατολικών κρατών.

Τελικά δεν πήρε τον Πολωνικό θρόνο και τέθηκε κάτω από την εύνοια του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄ ως το 1755, μετά από τις ίντριγκες της μαντάμ ντε Πομπαντούρ. Αρνήθηκε να συμμετάσχει στον στρατό του Ρήνου (1756).

Ήταν προστάτης του Ζαν Ζακ Ρουσσώ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος Φραγκίσκος Ιωσήφ του Κοντί, τελευταίος κάτοχος του τίτλου.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis François I de Bourbon, prince de Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).