Λουδοβίκος Κάρολος του Ε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Κάρολος του Ε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Louis Charles de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση15  Οκτωβρίου 1701[1][2][3]
Σω
Θάνατος13  Ιουλίου 1775[1][3]
Σω
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος Αύγουστος του Μαιν και Λουίζα Βενεδίκτη των Βουρβόνων
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Αύγουστος του Ντομπ
Λουίζα Φραγκίσκη των Βουρβόνων
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςColonel General
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGrand Master of Artillery
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος-Κάρολος, γαλλ. Louis-Charles (15 Οκτωβρίου 1701 - 13 Ιουλίου 1775) από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν κόμης του Ε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σατώ ντε Σκω, κοντά στις Βερσαλίες. Ήταν ο δευτερότοκος (επιζήσας) γιος του Λουδοβίκου-Αυγούστου δούκα του Μαιν, νόθου γιου του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας και της ερωμένης του Φραγκίσκης-Αθηναΐδας μαρκησίας ντε Μοντεσπάν. Μητέρα του Λουδοβίκου-Καρόλου ήταν η Λουίζα-Βενεδικτίνη, κόρη του Ερρίκου Γ΄ Ιουλίου πρίγκιπα του Κοντέ.

Το 1736 απεβίωσε ο πατέρας του και κληρονόμησε τον τίτλο του δούκα του Ωμάλ και έλαβε τη θέση εκείνου ως μεγάλος Διδάσκαλος του Πυροβολικού.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του απεβίωσε σε μία μονομαχία το 1755 και ο Λουδοβίκος-Κάρολος κληρονόμησε την περιουσία του, τους πολλούς πύργους του και τη διακυβέρνηση του Λανγκεντόκ.

Όπως και ο Λουδοβίκος-Aύγουστος, διέμενε λίγο στην Αυλή και προτιμούσε το κυνήγι στην ιδιοκτησία του Σατώ ντ' Ανέ. Το 1762 αντάλλαξε με τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ της Γαλλίας, που ήταν γιος του εξαδέλφου του, το πριγκιπάτο του Ντομπ με το δουκάτο του Ζοσόρ και τις ιδιοκτησίες Γκρετς-Αρμαινβίλ και Πονκαρέ. Δεν νυμφεύτηκε. Πρότεινε την πώληση των κτήσεων Ωμάλ, Ε και Ανέ στον Λουδοβίκο ΙΕ΄, αλλά ο βασιλιάς απεβίωσε πριν γίνει η αγορά.

Ήταν δημοφιλής, όπως και ο εξάδελφός του Λουδοβίκος-Ιωάννης-Μαρία δούκας του Παντιέβρ, λόγω των φιλάνθρωπων δωρεών του. Απεβίωσε 73 ετών στο Σκω· πιο πριν κατέστησε κληρονόμο του τον εξάδελφό του δούκα του Παντιέβρ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis Charles, Count of Eu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).