Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουδοβίκος Ι' της Γαλλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Louis X of France2.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Βανσέν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία και Ισπανία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Μαργαρίτα της Βουργουνδίας () και Κλημεντία του Ανζού ()
Τέκνα Joan II of Navarre και Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας
Γονείς Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας και Ιωάννα της Ναβάρρας
Αδέλφια Ισαβέλλα της Γαλλίας, Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας και Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Αξίωμα king of Navarra ( - )
king of France ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Ι΄ ο Ισχυρογνώμων (Louis X, 4 Οκτωβρίου 1289 - 5 Ιουνίου 1316) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1314-1316). Μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου, και της Ιωάννας της Ναβάρρας.

Γεννήθηκε στο Παρίσι και παντρεύτηκε το 1305 την Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, με την οποία έκανε μια κόρη, την Ιωάννα (1312 - 1349) και αμέσως μετά (1313) κατηγόρησε τη σύζυγό του για μοιχεία, τη συνέλαβε και τη φυλάκισε. Σύντομα πέθανε στη φυλακή και ο ίδιος παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Κλημεντία του Ανζού, κόρη του ξαδέλφου του πρίγκηπα Καρόλου Μαρτέλου, και αδελφή του βασιλιά της Ουγγαρίας Καρόλου Α΄.

Πέθανε ξαφνικά νεώτατος, ύστερα από κάποιο παιχνίδι με ρακέτες, ενώ η δεύτερη σύζυγός του ήταν ήδη έγκυος. Κλήθηκε ο αδελφός του Φίλιππος - μετέπειτα βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ - να είναι Αντιβασιλέας ως τη γέννηση του βρέφους και στη συνέχεια να παραδώσει το θρόνο στο βρέφος, αν ήταν γιος. Το βρέφος γεννήθηκε, ο Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας, και έζησε και βασίλευσε μόνο πέντε μέρες, οπότε και ο Φίλιππος Ε' κατέλαβε επίσημα και οριστικά τον θρόνο.

Προκάτοχος:
Φίλιππος Δ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
Royal Standard of the King of France.svg
29 Νοεμβρίου 13145 Ιουνίου 1316
Διάδοχος:
Ιωάννης Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis X of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).