Λουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουδοβίκος Η' της Γαλλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας
Louis8lelion.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Montpensier
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Λευκή της Καστίλης
Τέκνα Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας, Ροβέρτος Α΄ του Αρτουά, Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ, Αγία Ισαβέλλα της Γαλλίας, Κάρολος ο Ανδεγαυός και Q2496961
Γονείς Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας και Ισαβέλλα του Αινώ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Λουδοβίκος Η΄ ο Λέων (Louis VIII de France, 5 Σεπτεμβρίου 1187 - 8 Νοεμβρίου 1226) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας από το 1223 έως το 1226. Γιος και διάδοχος του βασιλιά Φιλίππου Αυγούστου Β΄ και της Ισαβέλλας του Αινώ. Με το θάνατο της μητέρας του (1190) έγινε κόμης του Αρτουά.

Ο πατέρας του τον πάντρεψε σε ηλικία 12 ετών με την Λευκή της Καστίλης, ανιψιά του Άγγλου μονάρχη (1200). Τον Μάιο του 1216, οι Άγγλοι ευγενείς εξεγέρθηκαν κατά του βασιλιά τους, Ιωάννη Ακτήμονα, προσφέροντας το στέμμα στον ίδιο τον Λουδοβίκο. Δέχθηκε τον τίτλο με μεγάλη επισημότητα, αλλά δεν κατόρθωσε να στεφθεί και εγκατέλειψε την προσπάθεια τον επόμενο χρόνο. Το στέμμα επεστράφη στον Ιωάννη με την Συνθήκη του Λάμπεθ (1217). Το Νοέμβριο του 1223, αμέσως μετά την ενθρόνισή του, με διάταξη απαγόρευσε στους λειτουργούς του να καταγράφουν Εβραϊκά χρέη, κάτι που αντέστρεψε την αντιεβραϊκή τακτική του πατέρα του.

Πόλεμοι κατά των βαρώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

26 βαρόνοι δέχθηκαν αυτή τη μεταρρύθμιση, όχι όμως και ο ισχυρότατος Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας, κόμης της Καμπανίας, μέχρις ότου του εγγυήθηκαν πρόσθετα έσοδα μέσω φορολογίας. Ο Θεοβάλδος έγινε μια ισχυρή εστία αντίστασης ενάντια στην μοναρχία των Καπετιδών, και η εχθρότητα του κατά του Λουδοβίκου του Λέοντα φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην πολιορκία της Αβινιόν. Το 1225, το Συμβούλιο της Βουργουνδίας αφόρισε τον κόμη της Τουλούζης Ραϋμόνδο Ζ΄, κηρύσσοντας Σταυροφορία κατά των νότιων Γαλλικών επαρχιών.

Ο Λουδοβίκος συνέχισε τις συγκρούσεις απέναντι στους βαρώνους, προκειμένου να ενδυναμώσει την θέση του. Ο Ρογήρος Βερνάρδος Β΄ του ζήτησε ειρήνη και συμμαχία, αλλά ο βασιλιάς την απέρριψε, στράφηκε εναντίον του και τον συνέτριψε.

Πέθανε προσβεβλημένος από δυσεντερία, ενώ φήμες έλεγαν ότι δηλητηριάστηκε από τον μεγάλο του εχθρό Θεοβάλδο της Καμπανίας, βασιλιά της Ναβάρας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Λευκή της Καστίλης έκανε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων :


Προκάτοχος:
Φίλιππος Αύγουστος Β΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
14 Ιουλίου 12238 Νοεμβρίου 1226
Διάδοχος:
Λουδοβίκος Θ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis VIII of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).