Λουδοβίκος Γκρούνο της Έσσης-Χόμπουρκ

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search


Λουδοβίκος Γκρούνο της Έσσης-Χόμπουρκ
HessenHomburg-L.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ludwig Wilhelm von Hessen-Homburg (Γερμανικά)
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1705
Μπαντ Χόμπουργκ
Θάνατος23  Οκτωβρίου 1745
Βερολίνο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑναστασία Τρουμπέζκαγια
ΓονείςFrederick III, Landgrave of Hesse-Homburg και Elisabeth Dorothea of Hesse-Darmstadt
ΑδέλφιαJohn Charles of Hesse-Homburg
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι
Τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος-Γκρούνο, γερμ. (15 Ιανουαρίου 1705 - 23 Οκτωβρίου 1745) από τον Οίκο της Έσσης-Ντάρμστατ ήταν διάδοχος του λάντγκραβου της Έσσης-Χόμπουρκ. Έγινε στρατάρχης στο Ρωσικό στρατό.

Βιογραφία[edit | edit source]

Ο Λουδοβίκς-Ιωάννης-Γουλιέλμος-Γκρούνο ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκου Γ΄ λαντγκράβου της Έσσης-Χόμπουρκ και της Ελισάβετ-Δωροθέας, κόρης του Λουδοβίκου ΣΤ΄ λαντγκράβου της Έσσης-Ντάρμστατ.

Σπούδασε στo Πανεπιστήμιο του Γκήσεν και το 1723 ο πατέρας του τον έστειλε στη Ρωσία. Έγινε υποστράτηγος στη Ρίγα και διοικητής του Συντάγματος Νάρβα. Ήλπισε να διαδεχθεί τον μεγάλο θείο του Φερδινάνδο Κέττλερ δούκα του Κούρλαντ, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Άννα των Ρομάνοφ αυτοκράτειρα της Ρωσίας τον μετακίνησε στην Αγ. Πετρούπολη, όπου προήχθη σε αντιστράτηγο και διοικητή της φρουράς της πόλης.

Οδήγησε μία εκστρατεία εναντίον των Τατάρων του Καυκάσου με επιτυχία το 1732 και ξανά το 1734-35. Επίσης εναντίον των Τούρκων το 1736-37 υπό τις διαταγές του Φον Μύννιχ. Αμοίφθηκε με τον βαθμό του αρχιστρατήγου και διορίστηκε κυβερνήτης του Αστραχάν και των Περσικών επαρχιών της Ρωσίας. Η Άννα απεβίωσε το 1740 και από το 1741 τσαρίνα ήταν η εξαδέλφη της Ελισάβετ Ρομάνοφ, με την οποία επίσης είχε καλές σχέσεις. Τον έκανε γενικό διοικητή του Στρατού και του έδωσε μία οικία στη Μόσχα και μία ιδιοκτησία στη Λιβονία.

Σε ένα ταξίδι προς το Βερολίνο το 1745 ασθένησε και απεβίωσε, σε ηλικία 40 ετών. Τάφηκε στην οικογενειακή κρύπτη στο κάστρο Χόμπουρκ. Ο πατέρας του ετελεύτησε το επόμενο έτος και, μια και ο άλλος γιος του είχε αποβιώσει από το 1728 στα 22 έτη του, τον κληρονόμησε ο ανιψιός του Φρειδερίκος Δ΄.

Οικογένεια[edit | edit source]

Νυμφεύτηκε το 1738 την Αναστάσια Τρουμπέτσκαγια, κόρη του Ιβάν Τρουμπετσκόυ στρατάρχη, εξαδέλφη του Νικήτα Τρουμπετσκόυ υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και χήρα του Δημητρίου Καντεμίρ πρίγκιπα (βοεβόδα) της Μολδαβίας. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ludwig Gruno of Hesse-Homburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).