Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουδοβίκος Α' της Ισπανίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Luis I, rey de España.jpg
Γέννηση
Μαδρίτη
Θάνατος
Μαδρίτη
Αιτία θανάτου Ευλογιά
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Σύζυγος Λουίζα Ελισάβετ της Ορλεάνης
Γονείς Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Αδέλφια Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας, Φίλιππος της Πάρμας, Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας, Φίλιππος Πέτρος Γαβριήλ της Ισπανίας, Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας και Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας
Αξίωμα Γενικός Κυβερνήτης των Φιλιππίνων
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας (ισπανικά: Luis I de España, πλήρες όνομα Λουδοβίκος-Φίλιππος της Ισπανίας) (25 Αυγούστου 1707 - 31 Αυγούστου 1724), ήταν βασιλιάς της Ισπανίας. Βασίλεψε για επτά μήνες, μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 31 Αυγούστου του 1724.

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 25 Αυγούστου 1707 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας και της πρώτης του συζύγου Μαρίας-Λουίζας της Σαβοΐας. Ήταν παντρεμένος με τη Λουίζα-Ελισαβέτα της Ορλεάνης (1709-1742). Διαδέχτηκε τον πατέρα του, μετά την παραίτησή του, για να πεθάνει λίγους μήνες αργότερα από ευλογιά. Μετά το θάνατό του, ο πατέρας του επέστρεψε στο θρόνο.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis I of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).