Λουί Ρουαγκασόρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουί Ρουαγκασόρε
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10  Ιανουαρίου 1932, Γκιτέγκα
Θάνατος13  Οκτωβρίου 1961[1][2]
Μπουζουμπούρα
ΥπηκοότηταKingdom of Burundi
Πολιτικό κόμμαΈνωση για την Εθνική Πρόοδο
Σπουδέςd:Q3551571
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Μπουρούντι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρίγκιπας Λουί Ρουαγκασόρε (Louis Rwagasore, 10 Ιανουαρίου 1932-13 Οκτωβρίου 1961) ήταν εθνικιστής πολιτικός από το Μπουρούντι. Χρημάτισε πρωθυπουργός της χώρας μόλις για έναν μήνα, από το Σεπτέμβριο του 1961 ως τη δολοφονία του. Ανήκε στη φυλή Τούτσι.

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Βασιλιά (Mwami) Μουαμπούτσα Δ΄. Σπούδασε για μικρή χρονική περίοδο στο Βέλγιο και έφυγε για να συντονίσει το αντιαποικιακό κίνημα της πατρίδας του, στη δεκαετία του ' 50. Το 1958 το Βέλγιο απαγόρευσε τους αφρικανικούς συνεταιρισμούς που είχε ο ίδιος ιδρύσει, σε μια προσπάθεια για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Την ίδια χρονιά ο Ρουαγκασόρε ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κίνημα με την ονομασία UPRONA (Ένωση για την Εθνική Πρόοδο). Ο πατέρας του τον προήγαγε στο αξίωμα του αρχηγού της Μπουτανιερέρα, όμως ο Ρουαγκασόρε αρνήθηκε τη θέση, επιθυμώντας να αφοσιωθεί στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Παντρεύτηκε μια γυναίκα από τη φυλή Χούτου και το γεγονός εκείνο έφερε ελπίδα ότι θα γεφυρώνονταν οι διαφορές μεταξύ των δύο φυλών (Χούτου και Τούτσι). Το Μάρτιο του 1960 συνήλθε το πρώτο συνέδριο του UPRONA, στη διάρκεια του οποίου απαιτήθηκε η πλήρης ανεξαρτησία και ο τοπικός πληθυσμός κλήθηκε να μην αγοράζει από βελγικά καταστήματα και να αρνηθεί να καταβάλει φόρους. Εξαιτίας αυτής της εκστρατείας για πολιτική ανυπακοή, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Έπειτα από πιέσεις, ο εθνικιστής πολιτικός αποφυλακίστηκε.

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τις δυσκολίες, το UPRONA κέρδισε καθαρή νίκη στις εκλογές για την Νομοθετική Συνέλευση της αποικίας το φθινόπωρο του 1961, κερδίζοντας 80% των ψήφων και 58 επί συνόλου 64 έδρες[3] Την επομένη των εκλογών, ο Ρουαγκασόρε ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός, με εντολή να προετοιμάσει τη χώρα για την ανεξαρτησία.[4]

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1961, ο πρωθυπουργός δολοφονήθηκε ενώ δειπνούσε στο ξενοδοχείο Τανγκανίκα από έναν Έλληνα[3], ονόματι Ζαν (Ιωάννης) Καγεώργης, ο οποίος φέρεται να πληρώθηκε για να εκτελέσει την πράξη αυτή από το φιλοβελγικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Μπουρούντι (PDC). Αργότερα ξέσπασαν εθνοφυλετικές συγκρούσεις ανάμεσα στις παρατάξεις του UPRONA που ήταν Τούτσι και ανάμεσα σε εκείνες που ήταν Χούτου. Ο Ζαν Καγεώργης, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μπουρούντι, εκτελέστηκε για αυτή του την πράξη στις 30 Ιουνίου 1962.

Οι κάτοικοι του Μπουρούντι αναγνωρίζοντάς τον Λουί Ρουαγκασόρε ως εθνικό ήρωα έδωσαν το όνομά του στο στάδιο χωρητικότητας 22.000 ατόμων[5](χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου) στην Μπουζουμπούρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]