Λουίζ ντε Μονπανσιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουίζ ντε Μονπανσιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1482
Θάνατος 15  Ιουλίου 1561
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Λουί ντε Λα Ρος-συρ-Ιόν (από 1508)
Τέκνα Λουδοβίκος Γ΄ του Μονπανσιέ
Σουζάνα των Βουρβώνων-Μοντπενσιέ
Κάρολος των Βουρβώνων, πρίγκιπας του Ρος-συρ-Γιόν
Γονείς Ζιλμπέρ ντε Μονπανσιέ και Κλάρα Γκονζάγκα
Αδέλφια Ρενέ των Βουρβώνων
Κάρολος Γ΄ των Βουρβόνων
Λουί Β΄ ντε Μονπανσιέ
Οικογένεια Οίκος των Βουρβόνων
Θυρεός
Armes louise de montpensier.png

Η Λουίζα των Βουρβόνων (Louise de Montpensier, 1482 - 15 Ιουλίου 1561) ήταν δούκισσα του Μονπανσιέ (1538 - 1561) μεγαλύτερη κόρη του Γιλβέρτου, κόμητος του Μονπανσιέ και της Κλάρας Γκοντζάγκα, εγγονή του Λουδοβίκου Α΄, κόμητος του Μονπανσιέ από την οικογένεια των Βουρβόνων. [1] Οι 5 μικρότεροι αδελφού της πέθαναν όλοι άτεκνοι συμπεριλαμβανόμενου και του Καρόλου Γ΄ δουκός των Βουρβόνων που σκοτώθηκε τον Μάιο του 1527 ως επικεφαλής του αυτοκρατορικού στρατού του αυτοκράτορα Καρόλου Ε' εναντίον του πάπα Κλήμεντος Ζ΄. Μετά τον θάνατο των αδελφών της έγινε η ίδια η νόμιμη κληρονόμος του δουκάτου, αλλά οι εκτάσεις του δουκάτου κατασχέθηκαν από τον Γάλλο βασιλιά Φραγκίσκο Α' όταν ο αδελφός της συμμάχησε με τον εχθρό του Κάρολο Κουίντο. Οι τίτλοι της κατασχέθηκαν επίσης από τον βασιλιά (1532) αλλά αργότερα ο ίδιος βασιλιάς επέτρεψε την επιστροφή πολλών από των τίτλων της όπως δούκισσα του Μοντπεσιέρ (1538).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1499 η Λουίζα παντρεύτηκε τον Ανδρέα Γ' του Σοβινί, πρίγκηπα του Ντεόλς που πέθανε το 1503 χωρίς να αποκτήσουν παιδιά Στον δεύτερο γάμο της με τον ξάδελφο της Λουί ντε Λα Ρος-συρ-Ιόν παιδιά τους ήταν :

  • Σουζάνα των Βουρβόνων
  • Λουδοβίκος των Βουρβόνων, δούκας του Μονπανσιέ
  • Κάρολος των Βουρβόνων, πρίγκιπας του Ρος-συρ-Γιόν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Louis I 'le Bon' de Bourbon Comte de Montpensier" on Genealogics, citing as authorities: Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 30; Gens Nostra, Reference: yr 1966; Cahiers de Saint Louis, Dupont, Jacques and Saillot, Jacques, Reference: page 515

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Louis I 'le Bon' de Bourbon Comte de Montpensier" on Genealogics, citing as authorities: Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 30; Gens Nostra, Reference: yr 1966; Cahiers de Saint Louis, Dupont, Jacques and Saillot, Jacques, Reference: page 515
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louise de Bourbon, Duchess of Montpensier της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).