Λαυρέντιος των Μεδίκων ο Πρεσβύτερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λορέντσο ο πρεσβύτερος)
Λαυρέντιος ο Πρεσβύτερος
Ο θυρεός των Μεδίκων
Γέννηση1395
Θάνατος23 Σεπτεμβρίου 1440 (ετών 45)
ΣύζυγοςΤζινέβρα Καβαλκάντι
ΕπίγονοιΦραντσέσκο
Πιερφραντσέσκο
ΟίκοςΜεδίκων-Τοσκάνης
ΠατέραςΤζοβάνι ντι Μπίτσι
ΜητέραΠικάρντα Μπουέρι
δεδομένα (π  σ  ε )

O Λορέντσο ο Πεσβύτερος, ιταλ. Lorenzo il vecchio, (1395 - 23 Σεπτεμβρίου 1440) από τον Οίκο των Μεδίκων, ήταν τραπεζίτης, αδελφός του Κόζιμου του Πρεσβύτερου και ιδρυτής του κλάδου των Ποπολάνι ή Τοσκάνης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τριτότοκος γιος του Τζοβάνι ντι Μπίτσι ιδρυτή της Τράπεζας των Μεδίκων και της Πικάρντα Μπουέρι.[1] Ο αδελφός του Κόζιμο ο Πρεσβύτερος ήταν τραπεζίτης και ο πρώτος Μέδικος κυβερνήτης της Φλωρεντίας.

Εκπαιδεύτηκε από τον Κάρλο Μαρσουπίνι. Όταν νυμφεύτηκε την Τζινέβρα Καβαλκάντι,[2] ο ανθρωπιστής Φραντσέσκο Μπάρμπαρο έγραψε για την περίσταση το έργο Περί προκαταλήψεως (De re uxoria),[2] μία πραγματεία για το γάμο που θα εκδιδόταν συνέχεια τους επόμενους αιώνες.[3]

Ακολούθησε τον αδελφό του Κόζιμο στις μετακινήσεις του στη Φερράρα, τη Βερόνα και τη Βιτσέντσα. Το 1433 ο αδελφός του συνελήφθη με την κατηγορία της τυραννίας· ο Λορέντσο προσπάθησε να μαζέψει στρατό για να τον απελευθερώσει. Συναντήθηκαν στη Βενετία και επέστρεψε θριαμβευτικά μαζί του στη Φλωρεντία, όταν αποκαταστάθηκε ο Κόζιμο. Αν και ήταν αφιερωμένος στην τραπεζική του δραστηριότητα, είχε διάφορα καθήκοντα στη Δημοκρατία: εστάλη ως πρεσβευτής στον πάπα Ευγένιο Δ΄ και στη Βενετία. Το 1435 μετακινήθηκε στη Ρώμη για να επιβλέπει τις υποθέσεις της Τράπεζάς του στην Αυλή του πάπα.

Τρισεγγονός του ήταν ο Κόζιμο Α΄ μεγάλος δούκας της Τοσκάνης, τον οποίο διαδέχθηκαν οι απόγονοί του· μάλιστα η εγγονή αυτού Μαρία παντρεύτηκε τον Ερρίκο Δ΄ πρώτο Βουρβόνο βασιλιά της Γαλλίας και οι απόγονοί του ηγεμόνευσαν στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Απεβίωσε στην έπαυλή του στο Καρέτζι το 1440 και τάφηκε στη βασιλική του Σαν Λορέντσο.[4]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1416 νυμφεύτηκε τη Τζινέβρα Καβαλκάντι και είχε τέκνα:[1]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Tomas 2003, σελ. 7.
  2. 2,0 2,1 Tomas 2003, σελ. 14.
  3. Rose 1857, σελ. 135.
  4. Pernis & Adams 2006, σελ. 17.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pernis, Maria Grazia· Adams, Laurie (2006). Lucrezia Tornabuoni de' Medici and the Medici family in the fifteenth century. New York: Peter Lang Publishing, Inc. ISBN 0820476455. 
  • Rose, Hugh James· Rose, Henry John· Wright, Thomas (1857). A new general biographical dictionary. T. Fellowes. 
  • Tomas, Natalie R. (2003). The Medici Women: Gender and Power in Renaissance Florence. Aldershot: Ashgate. ISBN 0754607771.