Λογοτεχνία του Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η λογοτεχνία του Μπασκορτοστάν ή Βασκιρική λογοτεχνία είναι η λογοτεχνία της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στη Ρωσία.[1][2][3]Οι κύριες γλώσσες συγγραφής είναι τα βασκιρικά και τα ρώσικα.

Επιστημονική λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μπασκορτοστάν, η επιστημονική βιβλιογραφία δημοσιεύεται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας για τη δημοκρατία: χημεία, ιατρική, μαθηματικά, ιστορία. Δημοσιεύονται επιστημονικά περιοδικά όπως το "Δελτίο της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν", "Ατμόσφαιρα, Μπασκορτοστάν", "Παιδαγωγικό Περιοδικό του Μπασκορτοστάν", "Ιατρικό Δελτίο του Μπασκορτοστάν", το διαδικτυακό περιοδικό "Επιχειρήσεις Αερίου και Πετρελαίου"[4] και άλλες.

Οι σημαντικές εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Βασκιρική Εγκυκλοπαίδεια τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν:

 • Εγκυκλοπαίδεια του Μπασκορτοστάν σε 7 τόμους, 2005-2011.[5] Μεγάλες ομάδες επιστημόνων από διάφορους τομείς επιστημών εργάζονται στην εγκυκλοπαίδεια.
 • Ακαδημαϊκό Λεξικό της Μπασκιρικής γλώσσας σε 11 τόμους[6], αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στο 2016. Ένα ακαδημαϊκό λεξικό από το Ινστιτούτο Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας του Επιστημονικού Κέντρου της Ουφά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το λεξικό είναι πολύγλωσσο: η ερμηνεία των λέξεων δίνεται στα Μπασκιρικά με μετάφραση στα ρωσικά.
 • Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ: εγκυκλοπαίδεια (για την επέτειο από τα 250 χρόνια γέννησης του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ) - 2004.
 • Μπασκορτοστάν: σύντομη εγκυκλοπαίδεια (στα ρωσικά και μπασκιρικά) - 1996.
 • "Ιστορία του λαού των Μπασκίρ" σε 7 τόμους. Συγγραφείς: Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουφά, Ινστιτούτο Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο πρώτος τόμος καλύπτει την περίοδο από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο δεύτερος από τον 5ο έως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα, ο τρίτος από το δεύτερο μισό του 16ου έως τον 18ο αιώνα, ο τέταρτος καλύπτει τον 19ο αιώνα, ο πέμπτος τα έτη 1900-1940, ο έκτος τα έτη 1941-1985 και ο έβδομος από το 1985 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Έτος έκδοσης: 2009-2012.

Οι ακαδημαϊκοί Ρομπέρτ Νουρμουχαμέτοβιτς Μπαϊμόφ, Ραβίλ Τουχβάτοβιτς Μπικμπάγιεφ, Μ.Β. Ζαϊνούλιν, Ζ.Α. Νουργκάλιν και άλλοι μελέτησαν την ιστορία της βιβλιογραφίας στα Μπασκιρικά και την ανέλυσαν.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Allen J. Frank (2012). Bukhara and the Muslims of Russia: Sufism, Education, and the Paradox of Islamic Prestige. Brill. σελ. 11. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2014. 
 2. Julie Kavanagh (2011). Nureyev: The Life. Random House. σελ. 51. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2014. 
 3. Christopher Barnes (2004). Boris Pasternak: A Literary Biography, Volume 2. Cambridge University Press. σελ. 118. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2014. 
 4. Журнал «Нефтегазовое дело»
 5. Энциклопедии
 6. В Башкортостане изданы первые два тома академического толкового словаря башкирского языка [видео] — башинформ.рф — Новости новой Башкирии