Λιποκύτταρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λιποκύτταρο είναι είδος κυττάρου το οποίο συνθέτει τον λιπώδης ιστό. Εξειδικεύεται στην σύνθεση και αποθήκευση λίπους(χημεία)/λίπους (βιολογία). Το συνηθέστερο λιπίδιο που αποθηκεύετε στο λιποκύτταρο είναι τα τριγλυκερίδια, καθώς τα εμπεριεχόμενα ένζυμα εξειδικεύονται στην υδρόλυση τους, η οποία παράγει λιπαρά οξέα και γλυκερίνη. Περιληπτικά οι λειτουργίες των λιποκυττάρων είναι:

  1. Έκκριση λιπαρών οξέων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας.
  2. Θερμογένεση.
  3. Σύνθεση και έκκριση περίπλοκων ουσιών λιπαρών οξέων (προστανοειδη).
  4. "Δημιουργία" υποδοχέων στεροείδη ορμόνων οι οποίες πληροφορούν για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου λίπους ήτε για ποσοτική αύξηση έκκρισης λιπαρών οξέων.
  5. Έκκριση ουσιών μη συνθεσμένες από το λιποκύτταρο όπως χοληστερόλη και ρετινόλη (βιταμίνη Α).
  6. Ελαστικότητα κυτταρικής μεμβάνης, το λιποκκύταρο μεταβάλλει τον όγκο του ανάλογα με την περιεχόμενη ποσότητα λιπιδίων.
  7. Όταν ένα λιποκύτταρο πεθαίνει αντικαθιστάτε, αλλά τα λιποκκύταρα δεν αναπαράγονται

Είδη λιποκυττάρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα λιποκύτταρα χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες και μία ενδιάμεση.

  • Λευκά λιποκύτταρα

Τα λευκά λιποκύτταρα περιέχουν μεγάλου μεγέθουν σταγονίδια λιπιδίου, τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν όλο τον όγκο του κυττάρου αφήνοντας ελάχιστο χώρο για το κυτταρόπλασμα και ακόμα λιγότερο για τον επίπεδο πυρήνα και τα μιτοχόνδρια, ο οποίος βρίσκετε στο κέντρο του κυττάρου. Βασικός ρόλος των λευκώ λιποκυττάρων είναι η αποθήκευση ενέργειας.

  • Καφετί λιποκύτταρα

Τα καφετί λιποκύτταρα περιέχουν διαφορούμενου μεγέθους σταγονίδια λίπιδίου, καθώς αφήνουν ένα εξαιρετικό ποσοστό του χώρου για το κυτταρόπλασμα, αρκετά μιτοχόνδρια και έναν σφαιρικό πυρήνα τοποθετημένο στο κέντρο του κυττάρου. Επίσης το καφέ χρώμα πηγάζει από την σχετικά μεγάλη πυκνότητα σε μιτοχόνδρια και την εκτενής αγγειακή παροχή την οποία δέχεται. Βασικός ρόλος τον καφέτι λιποκυττάρων -σε αντίθεση με τα λευκά- είναι η κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα έρευνες έδειξαν πως τα καφετί λιποκκύταρα και τα μυϊκά κύτταρα προέρχονται από τα ίδια πρόδρομα κύτταρα.

  • Μπεζ λιποκύτταρα

Τα μπεζ λιποκύτταρα περιέχουν έναν ενδιάμεσο αριθμό σταγονιδίων λιπιδίου, τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν το 50% του χώρου αφήνοντας έτσι αρκετό χωρο γα το κυτταρόπλασμα, ένα μέτριο πλήθος μιτοχόνδριων και έναν σφαιρικό -μικρότερης διαμέτρου από τον καφέ-πυρήνα στο κέντρο του κυττάρου. Επιπλέον τα μπεζ λιποκύτταρα είναι απόγωνοι λευκών λιποκυττάρων τα οποία συμπεριφέρονται όπως τα καφετί λιποκύτταρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]