Λούτον Τάουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιούτον Τάουν)
Λούτον
Επίσημη ονομασίαLuton Town Football Club[1]
Ίδρυση11  Απριλίου 1885
ΈδραΛούτον, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοΚένιλγουορθ Ρόαντ, Λούτον
ΠρόεδροςΝικ Όουεν και David Wilkinson[2]
ΠροπονητήςRob Edwards
ΠρωτάθλημαPremier League
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Λούτον Τάουν (αγγλικά: Luton Town) είναι αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την πόλη Λούτον στο Μπέντφορντσαϊρ. Φέρουν το παρατσούκλι The Hatters (οι κατασκευαστές καπέλων) εξαιτίας των ιστορικών καταβολών της πόλης, όπου άνθησε το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο σύλλογος αγωνίζεται στην Πρεμιερ ληγκ για τη σεζόν 2023-24, μετά την άνοδο τους το 2023. Προπονητής τους ήταν ο Μικ Χάρφορντ, παίκτης-σύμβολο της ομάδας από το 1984 έως το 1990, και έπειτα από το 1991 έως το 1992.

Πρώτη και μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου μέχρι σήμερα είναι η κατάκτηση του League Cup υπό την καθοδήγηση του Ρέι Χάρφορντ, νικώντας την Άρσεναλ 3-2. Η Λούτον έφτασε στα τελικά και την επόμενη χρονιά, ωστόσο απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο της χάνοντας 3-1 από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η Λούτον Τάουν αποτέλεσε τον πρώτο επαγγελματικό σύλλογο της νότιας Αγγλίας, που πλήρωνε τους παίκτες του από το 1890. Το 1936, ο παίκτης της ομάδας Τζο Πέιν σημείωσε 10 τέρματα σε έναν μόνο αγώνα, κάτι που παραμένει ρεκόρ μέχρι τις ημέρες μας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]