Λιούντολφ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιουδόλφος της Σαξονίας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λιούντολφ της Σαξονίας
Liudolf, Duke of Saxony.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 805 (περίπου)
Θάνατος 11  Μαρτίου 866[1]
Τόπος ταφής Gandersheim Abbey
Οικογένεια
Τέκνα Μπρούνο, Δούκας της Σαξωνίας
Όθων Α΄ της Σαξονίας
Λιουτγκάρδη της Σαξωνίας
Hathumod
Gerberga I
Thankmar
Christina I
Οικογένεια Δυναστεία των Οθώνων

Ο Λιούντολφ (805 - 864/866) ήταν κόμης (Graf) της Σαξονίας, και αργότερα δούκας της ανατολικής Σαξονίας και της Οστφαλίας. Ο Λιούντολφ κατείχε εδάφη στην ανατολική Σαξονία, και πήρε μέρος στους πολέμους ενάντια στους Νορμανδούς και τους Σλάβους. Ήταν ιδρυτής και έδωσε το όνομά του στην δυναστεία των Liudolfinger ή δυναστεία των Οθώνων. Ο Λιούντολφ παντρεύτηκε την Όντα, την κόρη του Φράγκου πρίγκηπα Μπίλλουνγκ και της συζύγου του Αέντα.

Η Όντα πέθανε στις 17 Μαΐου του 913, και λέγεται ότι ήταν 107 χρονών. Επειδή η Όντα ήταν από αρχοντικό οίκο των Φράγκων, με τον γάμο του ο Λιούντολφ ακολούθησε την συμβουλή του Καρλομάγνου προκειμένου να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του βασιλείου των Φράγκων.

Το έτος 845/846 ο Λιούντολφ και η γυναίκα του πήγαν στη Ρώμη για να ζητήσουν από τον Πάπα Σέργιο Β΄ την υποστήριξή του για την ίδρυση μιας μονής καλογριών. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε στο Μπρουνσχάουζεν περίπου το 852, και μεταφέρθηκε στο κοντινό Γκάντερσχάιμ το 881. Η κόρη του Λιούντολφ, η Χατουμόντ έγινε η πρώτη ηγουμένη της μονής.

Μετά τον θάνατό του ο Λιούντολφ ενταφιάστηκε στο Μπρουνσχάουζεν. Τον διαδέχτηκαν προφανώς οι δυο γιοί του ο Μπρούνο και ο Όθων.

Ο Λιούντολφ και η σύζυγός του Όντα απέκτησαν έντεκα ή δώδεκα τέκνα, μεταξύ των οποίων τα εξής:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liudolf, Duke of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).