Λιούντολφ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιουδόλφος της Σαξονίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λιούντολφ της Σαξονίας
Liudolf, Duke of Saxony.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 805 (περίπου)
Θάνατος 11  Μαρτίου 866[1]
Τόπος ταφής Gandersheim Abbey
Οικογένεια
Τέκνα Μπρούνο, Δούκας της Σαξωνίας
Όθων Α΄ της Σαξονίας
Λιουτγκάρδη της Σαξωνίας
Hathumod
Gerberga I
Thankmar
Christina I
Οικογένεια Δυναστεία των Οθώνων

Ο Λιούντολφ (805 - 864/866) ήταν κόμης (Graf) της Σαξονίας, και αργότερα δούκας της ανατολικής Σαξονίας και της Οστφαλίας. Ο Λιούντολφ κατείχε εδάφη στην ανατολική Σαξονία, και πήρε μέρος στους πολέμους ενάντια στους Νορμανδούς και τους Σλάβους. Ήταν ιδρυτής και έδωσε το όνομά του στην δυναστεία των Liudolfinger ή δυναστεία των Οθώνων. Ο Λιούντολφ παντρεύτηκε την Όντα, την κόρη του Φράγκου πρίγκηπα Μπίλλουνγκ και της συζύγου του Αέντα.

Η Όντα πέθανε στις 17 Μαΐου του 913, και λέγεται ότι ήταν 107 χρονών. Επειδή η Όντα ήταν από αρχοντικό οίκο των Φράγκων, με τον γάμο του ο Λιούντολφ ακολούθησε την συμβουλή του Καρλομάγνου προκειμένου να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του βασιλείου των Φράγκων.

Το έτος 845/846 ο Λιούντολφ και η γυναίκα του πήγαν στη Ρώμη για να ζητήσουν από τον Πάπα Σέργιο Β΄ την υποστήριξή του για την ίδρυση μιας μονής καλογριών. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε στο Μπρουνσχάουζεν περίπου το 852, και μεταφέρθηκε στο κοντινό Γκάντερσχάιμ το 881. Η κόρη του Λιούντολφ, η Χατουμόντ έγινε η πρώτη ηγουμένη της μονής.

Μετά τον θάνατό του ο Λιούντολφ ενταφιάστηκε στο Μπρουνσχάουζεν. Τον διαδέχτηκαν προφανώς οι δυο γιοί του ο Μπρούνο και ο Όθων.

Ο Λιούντολφ και η σύζυγός του Όντα απέκτησαν έντεκα ή δώδεκα τέκνα, μεταξύ των οποίων τα εξής:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liudolf, Duke of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).