Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιοντάρι Μασάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιοντάρι Μασάι
Λιοντάρι Μασάι στον κρατήρα Νγκορονγκόρο
Λιοντάρι Μασάι στον κρατήρα Νγκορονγκόρο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Τάξη: Θηλαστικά (Mamalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Γένος: Πάνθηρ (Panthera)
Είδος: P. leo
Υποείδος: P. l. nubica
Τριώνυμο
Panthera leo nubica (Πάνθηρ ο λέων ο νουβικός)

Το λιοντάρι Μασάι (Panthera leo nubica - Πάνθηρ ο λέων ο νουβικός) είναι υποείδος λιονταριού που ζει στην Κένυα, και όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφθονεί στο εθνικό πάρκο Μασάι Μάρα.

Τροφή και δίαιτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιοντάρι Μασάι, ακολουθώντας την κλασσική δίαιτα των λιονταριών της Αφρικής, τρέφεται με γκνου, βουβάλια, ζέβρες, γαζέλες, φακόχοιρους και καμηλοπαρδάλεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και τα θνησιμαία ή και άλλα σαρκοφάγα, όπως τσακάλια και μικρά γατόπαρδων ή λεοπαρδάλεων. Βέβαια δεν λένε όχι και σε τροφές που βρίσκουν εύκαιρες, όπως ερπετά, στρουθοκαμήλους και άλλα πτηνά. Λέγεται μάλιστα ότι είδαν κάποτε ένα ζεύγος λιονταριών να τρώει ένα φρεσκοσκoτωμένο κροκόδειλο στο Μασάι Μάρα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο λέαινες στο Μασάι Μάρα
Λιοντάρι στο Μασάι Μάρα

Μέγεθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά λιοντάρια Μασάι φτάνουν συνήθως 1,7-2,5 μέτρα μήκος, συμπεριλαμβανομένης και της ουράς. Οι λέαινες συνήθως φτάνουν τα 1,6-1,9 μέτρα. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 150-240 κιλά και τα θηλυκά 120-180. Τα λιοντάρια Μασάι, αρσενικά και θηλυκά έχουν ύψος ως τον ώμο 1,1-1,2 μέτρα.

Χαίτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν τα αρσενικά λιοντάρια Μασάι (εκτός από τα λιοντάρια του Τσάβο) ωριμάσουν αποκτούν χαίτη. Οι χαίτες τα βοηθούν να φαίνονται επιβλητικότερα αποτρέποντας τις συγκρούσεις, προστατεύουν τα λιοντάρια στη διάρκεια των μαχών, και αναπαύουν το λαιμό τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων" εκδ. Χ. Τεγόπουλος - Ν. Νίκας