Λιναρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιναρίτης
Γενικά
ΚατηγορίαΘειικά
Χημικός τύποςPbCuSO4(OH)2
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα5,3 gr/cm3
ΧρώμαΈντονο μπλε
Σύστημα κρυστάλλωσηςΜονοκλινές
ΚρύσταλλοιΠρισματικοί, σπανιότερα τραπεζοειδείς, σε επιφλοιώσεις και συσσωματώματα
ΥφήΣυμπαγής, φλοιώδης
ΔιδυμίαΚοινή κατά {100}, λιγότερο συχνή κατά {001}
Σκληρότητα3 - 3,5
ΣχισμόςΤέλειος κατά {100}, διακοπτόμενος κατά {001}
ΘραύσηΚογχοειδής
ΛάμψηΥποαδαμάντινη έως υαλώδης
Γραμμή κόνεωςΑνοικτό μπλε
ΠλεοχρωισμόςΧ=ανοικτό μπλε, Υ=μπλε, Ζ=πρωσσικό μπλε
ΔιαφάνειαΔιαφανής

Ο λιναρίτης (αγγλ. linarite) είναι θειικό - υδροξυλιούχο ορυκτό του μολύβδου και του χαλκού. Οφείλει το όνομά του στην περιοχή Linares της Ισπανίας (type locality, TL), όπου εντοπίστηκε και μελετήθηκε για πρώτη φορά (1839).

Σχηματίζεται ως δευτερογενές σε ζώνες οξείδωσης χαλκούχων - μολυβδούχων αποθέσεων, κυρίως εις βάρος του γαληνίτη και του χαλκοπυρίτη. Το χρώμα του είναι πάντα έντονο μπλε, ανεξάρτητα από το αν συναντάται σε επιφλοιώσεις (συνηθέστερα) ή σε πρισματικούς κρυστάλλους, οπότε και αποτελεί περιζήτητο δείγμα για τους συλλέκτες ορυκτών. Μπορεί εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο σύγχισης με τον αζουρίτη, από τον οποίο ξεχωρίζει με την επίδραση αραιού υδροχλωρικού οξέος: Ο λιναρίτης δεν αντιδρά και δεν αναβράζει, όπως συμβαίνει με τον αζουρίτη.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο γαληνίτης, ο χαλκοπυρίτης, ο βροσαντίτης, ο μαλαχίτης, ο αγγλεσίτης, ο ημιμορφίτης, ο καληδονίτης και ο κερουσίτης.

Απαντά σε μικρές ποσότητες σε πολλά σημεία της Γης. Όμορφα σχηματισμένοι κρύσταλλοι απαντούν, εκτός από το Linares της Ισπανίας, στην Κάμπρια της Αγγλίας, στο Lanakshire (Leadhills) της Σκωτίας, αρκετές περιοχές της Αυστρίας, τη Γαλλία και τη Γερμανία, την περιοχή Άκιτα στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τις ΗΠΑ (Πολιτείες Αριζόνα, Κολοράντο, Μοντάνα, Καλιφόρνια, Νιού Τζέρσεϊ και Μέιν.

Στην Ελλάδα απαντά σε πολλά από τα Μεταλλεία Λαυρίου (Σερπιέρη, Χριστιάνα, Εσπεράντσα, Ιλαρίων, Αδάμη αρ. 2 και Σουνίου αρ. 19). Ανευρίσκεται, επίσης, στην περιοχή της Κίρκης στο Νομό Ξάνθης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244
  • Frederick H. Pough, Roger Tory Peterson, Jeffrey (PHT) Scovil, A Field Guide to Rocks and Minerals, Houghton Mifflin Harcourt, 1988 ISBN 039591096X
  • Walter Schumann, R. Bradshaw, K. A. G. Mills, Handbook of Rocks, Minerals and Gemstones, Houghton Mifflin Harcourt, 1993 ISBN 0395511372

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]